Actualitate

Boc dă bilete gratuite pentru pensionari la aquapark. “Nu este un proiect electoral”

Primarul Clujului merge mai departe cu ridicarea unui aquapark la capătul cartierului Gheorgheni, cu toate că cei care locuiesc în zonă spun că viitoarele tobogane vor fi la doar 180 de metri de balcoanele lor. Mai mult, Emil Boc spune că viitoarea investiţie va avea şi un caracter social, pensionarii urmând să intre gratuit, fără a considera acest proiect unul electoral.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Emil Boc a venit cu clarificări suplimentare după discuţiile aprinse de marţi de la şedinţa de Consiliu Local, unde mai mulţi clujeni i-au cerut să schimbe locaţia viitorului aquapark. Primarul spune că toate nemulţumirile acestora au rezolvare, iar construcţia aquaparkului în locaţia Gheorgheni-Becaş merge mai departe.

“Urmează nişte paşi tehnici care trebuie să fie făcuţi. A fost o dezbatere extrem de bună în Consiliul Local, am ascultat fiecare voce, fiecare părere. Evident că sunt foarte mulţi care susţin acest proiect, sunt puţini care se opun. Este un lucru extrem de sănătos într-o democraţie şi într-o societate deschisă. Sunt două categorii de argumente. Este o categorie restrânsă, foarte restrânsă, care spune că nu ar trebui să fie aquapark în municipiul Cluj-Napoca, ci să se facă oriunde, dar nu în oraş. Un grup restrâns, dar le respect punctul de vedere. Însă Clujul are nevoie şi de acest aquapark pentru a întregi conceptul de calitate a vieţii. Noi ne raportăm deja la standardele din Europa, acolo tindem noi să ne comparăm. Existenţa unui aquapark care să ofere şanse de divertisment, de petrecere a timpului liber, repet, un asemenea obiectiv este necesar unei aglomerări urbane cum este Clujul, iar clujenii sunt astăzi nevoiţi să meargă fie în Ungaria, fie la Oradea, la sute de kilometri”, a declarat Boc, joi, la o emisiune la radio.


Despre cei care au reclamat faptul că toboganele vor fi la 180 de metri de locuinţele lor, edilul Clujului spune că a cerut proiectantului mutarea acestor facilităţi.

“A doua categorie care se opune sunt cei limitrofi, cei care stau în blocurile de lângă Becaş, prelungirea bazei sportive din Gheorgheni. Ei spun că va fi gălăgie şi nu vor putea avea linişte, va fi aglomeraţie. Am spus că este extrem de important ce spun aceşti oameni şi i-am ascultat pe fiecare în parte. Am încercat să găsim soluţii la fiecare problemă. O problemă care a fost ridicată, care este distanţa cea mai apropiată faţă de aquapark raportat la blocurile de locuit? Şi proiectantul a spus 180 de metri. S-au făcut interpretări ce înseamnă zgomot, dificultăţi, şi am cerut proiectantului în actualul masterplan (masterplanul este creat pe 16 hectare de teren, din care aquaparkul ocupă ca suprafaţă 2,2 hectar, cu caracter necirculabil, restul e spaţiu deschis şi cu circulaţie nelimitată) ca acele tobogane care sunt folosite vara şi produc gălăgie să poată fi mutate la o distanţă de mai multe sute de metri faţă de bloc. Dacă nu e în stare să îmi dea răspuns, amânăm votul. Mi s-a răspuns că se poate muta acest sistem de tobogane încât să nu fie 180 de metri să fie 3-400 de metri. Evident că se va face studiul de oportunitate acum, se va veni cu planul urbanistic concret şi aici se va arăta exact unde vor fi amplasate toboganul respectiv ca să diminuăm zgomotul. Sunt perdele care împiedică răspândirea zgomotului, dar dincolo de acest lucru să fie la o distanţă rezonabilă astfel încât oamenii să nu aibă temeri”, a mai comentat Boc.


Cât despre aglomeraţie, Boc a precizat: “S-a vorbit şi despre aglomeraţie inclusiv la baza sportivă. Nu. Se va construi un alt acces, un drum de 800 de metri din Sopor care va asigura accesul direct din centură la aquapark. Acolo sunt 52 de hectare. Totul va avea caracter verde. Suprafaţa efectiv restricţionată, cu bilet, este de 2,2 hectare. Aquaparkul ocupă doar 8 hectare de teren. Restul vor fi alei, copaci, parc verde. Nu vom strica ambientul de acolo cu caracter verde. Dacă se va aproba în Consiliul Local proiectul de concesionare de lucrări, adică să vină un investitor să facă această investiţie care costă în jur de 40-42 milioane euro, fără drum, drumul şi două poduri le va face municipalitatea separat. Dacă am avea bani în buget evident că am dori să îl facem noi, dacă nu pierdeam anul trecut 28 de milioane de euro”.

Gratuităţi pentru pensionari


“La aquapark opţiunea principală e de a se face un parteneriat public-privat, să vină un investitor care va plăti o redevenţă, din acei bani noi vom putea acorda bilete pentru cei cu venituri reduse, pentru pensionari să poată şi ei avea acces la aquapark. Terenul va fi concesionat investitorului pe un anumit număr de ani, el vine şi face investiţia, îşi va recupera din preţul biletelor, iar el plăteşte pentru acea suprafaţă de teren o redevenţă oraşului şi acea sumă de bani poate fi folosită pentru proiecte sociale, pentru a-i ajuta pe cei cu venituri reduse. Şi aici, va fi un număr de bilete cu caracter social ca să aibă acces şi aceşti oameni în aquapark”, a mai spus Boc.

Boc: “Nu e proiect electoral”


“Nu discutăm în acest moment cu potenţiali investitori pentru că nu am trecut de fazele procedurale interne. Licitaţia va fi publică, transparentă, deschisă, pentru că ne interesează să avem cea mai bună ofertă cu putinţă. Deocamdată, mai avem de parcurs câţiva paşi tehnici până să se ajungă la declanşarea procedurii de licitaţie. Durata de construcţie propriu zisă durează doi ani. Acum se realizează studiul de fundamentare, se pregătesc celelalte documente, va fi o decizie în Consiliul Local, vom mai dezbate public acest subiect, nu este un proiect nici politic, nici electoral. Nu are legătură cu o anumită perioadă de timp. Vrem să îl facem temeinic pentru că este viitorul Clujului în joc”, a conchis primarul.

CITEŞTE ŞI


Proiectul de aquapark, ÎNTÂMPINAT CU PROTESTE ÎN CONSILIUL LOCAL. “Primăria măsoară calitatea vieţii cu specii de peşti”

Ultimele Stiri
abonare newsletter