monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Marșul Bicicliștilor Clujeni ajunge la ediția 137

Sâmbătă, 9 martie 2019, la Cluj-Napoca se va desfășura o nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni (a 137-a din seria lunară începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998).

Sunt invitați toți clujenii care au bicicletă. Întâlnirea participanților va fi în Piața Unirii, începând cu ora 10:45. Startul efectiv al marșului va fi la ora 11:00, urmând să dureze circa o ora și jumătate. Traseul vizează de această dată zona centrală și pericentrală, respectiv cartierul Grigorescu și Plopilor, cu plecare și final în Piața Unirii.

Concret, traseul este:  Piața Unirii - Bulevardul Eroilor - Piața Avram Iancu - Piața Baba Novac - str. Avram Iancu - str. Universității - Piața Unirii - Bulevardul Ferdinand - Piața Mihai Viteazu - str. Croitorilor - str. Constanța - str. Someșului - str. Lalelelor - str. Daniil Barcianu - str. Traian - str. Dacia - str. Gen. Dragalina - Bd. 1 Decembrie 1918 - pasarela albastră - pistă biciclete mal Someș - str. Uzinei Electrice - Aleea Stadionului - Parcul Central S. Bărnuțiu - str. Emil Isac - str. Petru Maior - Piața L. Blaga - str. Napoca - Piața Unirii.

Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa de progres în domeniul infrastructurilor biciclistice, anul 2018 fiind unul de stagnare, autoritățile locale limitându-se la promisiuni și la refacerea câtorva marcaje de piste vechi, menținându-se calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste, respectiv menținându-se nerezolvate problemele la pistele vechi, de la lățimea insuficentă la lipsa de continuitate, de la prezența diverselor obstacole la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier.