Actualitate

Ce avem de învățat din dispariția unui copil de la școală?

O fetiță de 7 ani a dispărut luni din incinta liceului „Lucian Blaga”. A fost găsită după câteva ore la o distanță de peste 5 kilometri și jumătate. Cine se face vinovat în această situație? Cine va fi tras la răspundere și care este protocolul care se urmează în astfel de cazuri?

Învățătoarea clasei în care învață Sara i-a scos pe copii în curte, pentru a putea să fie preluați de părinți. Sara și-a uitat ghiozdanul, așa că dascălul a trimis-o înapoi în clasă după el, în timp ce ea a rămas cu restul elevilor. După câteva minute, a mers să o caute pe Sara, dar fetița era de negăsit. Sara se strecurase împreună cu alți elevi, a ieșit pe poartă și a mers spre casă. Conform unor surse din poliție, se pare că ar fi urmat traseul pe care îl urma părintele cu mașina când mergea acasă. S-a oprit fiindcă îi era frică să traverseze Bulervardul Muncii. Stătea pe marginea drumului când a fost zărită și plângea că îi era frică să traverseze. A fost observată de un angajat CTP, apoi, imediat prin zonă a trecut o patrulă de jandarmi, care și-au dat seama că e fetița căutată.

Ce se întâmplă în astfel de cazuri?

Polițiștii spun că în astfel de cazuri pot fi cercetați chiar și directorii instituțiilor.


„În cazul în care un copil dispare de la școală se face în primă fază o cercetare de către poliție atât la școală cât și acasă și se dă îndată în urmărire generală. După aceea se sesizează din oficiu dacă se consideră că există vinovați pentru dispariția copilului. În cazul acesta ar putea fi cercetată directoarea instituției pentru neglijență în serviciu, deoarece portarul avea programul până la ora 14:00, iar programul de funcționare al școlii este până la ora 16:00”, spun surse din poliție.

Ancheta începe de la școală și se consultă cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.


“Sunt două dimensiuni pe acestă speță. Există un protocol al Politiei de a acționa  imediat, cu privire la anunțarea  disparitiei  unui copil de la școală, iar la nivelul unităților de învățământ preuniversitar vorbim de proceduri și măsuri specifice, referitoare la accesul și părăsirea incintei  unităților de învățământ, reglementate intern, prin Regulamentul de funcționare al unității școlare, reglementări care sunt aduse la cunoștința părinților. E adevărat, din discuțiile de miercuri cu doamna director, urmează să se întrunească la nivel de unitate școlară comisia internă desemnată pentru a verifica cele întâmplate. Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în egală măsură, urmează să fie informat cu privire  la conținutul acestui raport și abia apoi putem vorbi, în baza raportului intern de verificare, de o posibilă sancționare a cadrului didactic”, a explicat Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Cine este tras la răspundere pentru dispariția Sarei?

În acest caz, s-a deschis o anchetă discipinară în ceea ce o privește pentru învățătoare.


„Problema a fost așa. Învățătoarea s-a pornit conform procedurii în curte să îi predea părinților. A observat că fetița a plecat îmbrăcată, dar fără ghiozdan. Și atunci i-a zis să meargă în clasă după ghiozdan, ea rămânând cu restul copiilor pentru ca aceștia să fie preluați de părinți. Fetița s-a dus pe altă scară, ca să nu se mai întâlnească cu învățătoarea. S-a furișat prin curte printre alți elevi  și a plecat. Profesoara a mers în clasă să o caute, iar zece minute mai târziu, poliția deja era alertată. Am deschis anchetă disciplinară și atunci vom revedea exact toate faptele și vom vedea care sunt responsabilitățile pentru fiecare”, a explicat Laura Ungurean, directorul liceului „Lucian Blaga”.

La 50 de metri de școală există Primăria cartierului Gheorgheni în incinta căreia există o secție de poliție locală. Teoretic, ar trebui să fie o zonă foarte sigură a clujului, în care dacă un copil se plimbă singur pe stradă, să atragă atenția cuiva. Acest caz ar putea să fie un argument în plus pentru susținătorii reintroducerii ideii de uniformă școlară care permite identificarea mai ușoară a elevilor pe stradă. De altfel, mai multe școli din Cluj au introdus îmbrăcămintea distinctivă și poate ar trebui să se aplice această măsură la nivelul întregului municipiu.

Etichete: copil disparitie
Ultimele Stiri
abonare newsletter