Actualitate

Dubios. De ce a fost exclus un candidat cu experienţă din Consiliul de Administraţie de la Aeroport în detrimentul omului lui Voiculescu?

Alin Tişe i-a propus pe fostul director al Aeroportului Băneasa, Valentin Grigoriu, şi o avocată cvasi-necunoscută din Baroul Bucureşti, Diana Angelica Rădulescu, în Consiliul de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj, în detrimentul unor oameni cu experienţă şi care, culmea, au şi trecut de procesul de selecţie organizat de Consiliul Judeţean pentru ocuparea acestor funcţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, încearcă a doua oară să schimbe componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj. După ce avocatul care l-a reprezentat în procesul de divorţ a ales să se retragă şi după circul de la şedinţa precedentă de Consiliu Judeţean, Tişe a decis să nu-i mai revoce nici pe actualii membri. Acestora ar urma să li se vor alăture încă patru persoane. Astfel, numărul membrilor din Consiliul de Administraţie de la Aeroport ar uma să fie de 7.

Potrivit proiectului de hotărâre, Consiliul Judeţean ar urma să îi numească în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj pe Alina Mirela Petre - reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Diana Angelica Rădulescu, Valentin Grigoriu şi Daniel Perşu -reprezentantul autorității publice tutelare.


Bani publici aruncaţi pe o selecţie inutilă de administratori?

În 2017, Alexandru Anghel a participat la procesul de selecţie organizat de către Consiliul Judetean Cluj, unde a candidat pentru un post în noul Consiliu de Administrație al Aeroportului. La finalul selecţiei s-a regăsit pe poziţia a 9-a, adică al doilea candidat după cei 7 selectaţi să formeze noul Consiliu de Administraţie. Alexandru Anghel este fostul director al Aeroportului din Iaşi.


Acum, într-o scrisoare adresată conducerii Consiliului Judeţean şi consilierilor judeţeni, Anghel cere să fie numit în Consiliul de Administraţie de la Aeroport, în locul unuia din cei patru nominalizaţi de preşedintele Alin Tişe.

“Am aflat despre intenţia Consiliului Judeţean Cluj de a iniţia o hotărâre de aprobare a încetării mandatului unora din membrii actualului CA al Aeroportului Cluj şi înlocuirea acestora cu administratori provizorii pe posturile ce vor fi vacantate. Datorită faptului că am fost selectat pe lista scurtă a candidaţilor, fiind al doilea situat după candidaţii selectaţi în procedura iniţială, experienţa mea solidă în domeniul managementului şi administrării aeroportuare, consider că unul din posturile vacante trebuie să fie ocupat de drept de mine. Eu deja am parcurs procesul de selecţie pentru Consiliul de Administraţie de la Aeroportul Cluj şi consider că neincluderea mea în lista noilor membri CA ai Aeroportului Cluj îmi încalcă un drept câştigat prin participarea mea la selecţia CA organizată de către CJ Cluj. Consider că orice proiect de hotărâre aprobat de CJ Cluj a oricăror persoane ce nu au parcurs procesul de selecţie şi nu corespund matricii de selecţie corespunzătoare profilului candidaţilor cerut pentru Consiliul de Administraţie de la Aeroportul Cluj este profund ilegal”, susţine Alexandru Anghel.


Cine este Valentin Grigoriu? Lacheul omului de afaceri Adrian Gărdean, trimis în judecată în dosarul “Gala Bute”

Valentin Grigoriu, susţinut de PNL, a fost director general al Aeroportului Băneasa doar cinci luni, între iulie şi noiembrie 2005. Presa vremii scria că cel care a reuşit să îl impună în această funcţie a fost omul de afaceri Adrian Gărdean.


În 2005, Grigoriu a semnat un protocol prin care urma să închirieze 8,9 hectare de teren din Aeroportul Băneasa unei firme aparţinând lui Dan Voiculescu, care intenţiona să construiască acolo un centru comercial. Legăturile sunt mult mai adânci şi ajung inclusiv până la fostul ministru Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.

Despre întreaga încrengătură puteţi citi aici.


Cum s-a ajuns aici?

În 2017, consilierii judeţeni votau celebra Hotărâre 220, prin care toţi directorii de regii din subordinea județului erau demişi, locul lor urmând să fie luat de consilii de administraţie numite pe criterii politice. Baza legală invocată a fost OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Prefectului județului Cluj, Aurel Cherecheş, a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 220/2017, solicitând anularea acesteia, iar reprezentanţii conducerii aeroportului au invocat o excepţie de neconstituționalitate a unor prevederi din OUG 109/2011, care a dus la suspendarea procesului privind anularea hotărârii.

Astfel, dacă nu a reuşit să îl înlăture pe David Ciceo de la conducerea Aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, încearcă acum să schimbe în întregime Consiliul de Administraţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter