monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Certificatul energetic - pentru ce clădiri este obligatoriu și pentru care nu este necesar (P)

Dacă dorești să înstrăinezi o clădire, indiferent că este vorba despre o casă, un apartament, un spațiu comercial sau o clădire de birouri, una dintre obligațiile pe care le ai este aceea de a avea un certificat energetic valabil pentru acel imobil.

Avantajele unui astfel de document sunt numeroase și convingătoare pentru orice proprietar:

- Oferă o transparență în ceea ce privește consumul de energie;
- Ajută la obținerea unor indicații precise pentru eficientizarea clădirii;
- Este un instrument excelent pentru contribuția adusă la diminuarea gradului de poluare.


Ceea ce puțini proprietari știu este faptul că nu toate clădirile au nevoie de un certificat energetic. Există și construcții care sunt scutite de obligația de a avea un astfel de document și tocmai despre aceste clădiri vom discuta aici.

Care sunt clădirile care nu necesita un certificat energetic?


1. Monumentele istorice sau clădirile care au o valoare arhitectonică foarte mare. Toate monumentele protejate de lege trebuie să rămână exact așa cum au fost construite, fără a fi modificate din punct de vedere. Practic, un certificat energetic nu poate aduce niciun fel de îmbunătățire în consumul de energie, așadar nu își are rostul. Singurele modificări ce pot fi aduse la clădirile declarate monumente sunt cele de restaurare.

2. Clădirile care sunt folosite doar provizoriu. În cazul clădirilor care nu sunt folosite mai mult de 4 luni în fiecare an, nu este nevoie de prezența unui certificat energetic. Există câteva reguli destul de stricte în acest sens, însă. Clădirea nu trebuie să fie folosită mai mult de 2 ani de zile.


3. Depozitele de mărfuri. Depozitele de mărfuri sunt și ele scutite de această obligație. Deși există oameni care lucrează în ele, acestea nu au nevoie de încălzire, deci nu au nevoie nici de certficate energetice.

4. Casele la roșu. Proprietarii care doresc să înstrăineze o casă pentru care nu s-a făcut recepția sunt, din nou, scutiți de obligația de a avea un certificat energetic. Ulterior însă, noul proprietar va trebui să solicite un astfel de document.


5. Clădirile a căror suprafață utilă este mai mică de 50 de metri pătrați. Există destul de multe clădiri a căror suprafață utilă nu depășește 50 de metri pătrați. Chiar dacă sunt destinate locuirii, acestea nu au nevoie de un certificat de prerformanță energetică.

6. Lăcașurile de cult. Acestea, indiferent de cult, sunt, de asemenea, clădiri pentru care nu este nevoie de certificatul energetic, pentru simplul motiv că activitatea din acestea este ocazională.


Când este nevoie de un certificat energetic?

Practic, în toate celelalte situații este necesar un astfel de act.

Certificatul este obligatoriu și util la clădirile de locuințe, clădirile de birouri și la toate clădirile care sunt funcționale și în care are loc activitate umana.
Numărul de clădiri pentru care este nevoie de un certificat energetic este, așadar, foarte mare.
Din fericire, obținerea documentului nu costă mult și presupune destul de puțin efort din partea proprietarului de imobile.

Certificatele energetice sunt elaborate doar de către auditori energetici atestați, în general poate să dureze circa 24 de ore de la vizita la clădire a auditorului și are un cost destul de redus, în funcție de auditorul energetic ales. Partea buna este că, odată ce a fost obținut certificatul de performantă energetică, acesta are o valabilitate de 10 ani.