Actualitate

Kelemen Hunor: „Relaţia majoritate-minoritate trebuie să fie soluţionată prin legalizarea autonomiei”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în raportul său în faţa Congresului Uniunii că, pe termen lung, cheia soluţionării relaţiei între majoritatea română şi minoritatea maghiară din România este legalizarea autonomiei.

„100 de ani în România, 1.000 în Transilvania, ne-am folosit de Centenarul românesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit noi, maghiarii, la dezvoltarea ţării, la construcţia ţării în ultimii 100 de ani şi am formulat foarte clar la ce ne aşteptăm de la statul român. Relaţia majoritate-minoritate trebuie să fie soluţionată pe termen lung şi cheia acestei soluţionări este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

El a mai spus că pe cele două comunităţi ar trebui să le unească viitorul.


„Nu putem împărţi trecutul, dar poate vom reuşi să construim şi să planificăm împreună viitorul. (...) Dezbaterile ne arată că mai avem foarte multe de făcut ca cele două comunităţi să scadă neîncrederea şi prejudecăţile. Noi am pornit de la premisa că trebuie să fim cinstiţi şi oneşti, câteodată prea direcţi, dar niciodată să nu măturăm nimic sub preş. (...) Minoritatea maghiară din Transilvania s-a consolidat, am reuşit să contracarăm atacurile la adresa comunităţii noastre, în special cele adoptate pe cale legislativă, care vizau retragerea unor drepturi deja dobândite. (...) Nu am renunţat, nu renunţăm, nu ne dăm de o parte şi nu o vom face nici de acum încolo", a afirmat Kelemen Hunor.

La Cluj-Napoca are loc, vineri şi sâmbătă, Congresul UDMR, în cadrul căruia va fi ales noul preşedinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegaţi şi invitaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter