Actualitate

Seară asiatică de excepție la Filarmonica de Stat Transilvania

Vineri, 22 februarie, de la ora 19:00, Filarmonica de Stat Transilvania vă propune o seară asiatică, cum rareori aveți ocazia să vedeți la Cluj.

Sub bagheta tânărului dirijor Hao-An Henry Chang, în prima parte a serii veți călători pe Yellow River, una dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică pe care le-a dat China. În a doua parte, alături de pianista Fang-Ching Tu, veți putea asculta una dintre lucrările-hit ale muzicii clasice universale: Simfonia a 6-a Patetica de Ceaikovski.

Xian Xinghai, compozitorul Concertului pentru pian Yellow River, a fost unul dintre primii compozitori chinezi influenţaţi de muzica clasică europeană. Prin piesele pe care le-a compus, Xinghai a încercat să ridice standardele muzicale ale Chinei, lucru reuşit doar parţial. Melodiile sale fie preiau cântece populare, fie sunt compuse în spiritul acestora, iar structurile cu care lucrează sunt simple şi clar articulate, cu influenţa studiilor sale în Europa. Cea mai cunoscută lucrare a sa este cantata Yellow River, pe care e bazat şi concertul cu acelaşi nume.


A doua parte a serii va fi dedicată Simfoniei Patetica de Ceaikovski. Aceasta fost începută în iarna anului 1893 şi definitivată în luna august a aceluiaşi an. Pe 28 octombrie, la Sankt-Petersburg, a avut loc prima audiţie, dirijată de Ceaikovski însuşi. Nouă zile mai târziu, compozitorul avea să moară într‑un mod cu totul misterios.

Henry Hao-An Cheng

Câştigător al Premiului I la prima ediţie a Concursului de Dirijat al Uniunii Europene (2018), dirijorul americano-taiwanez Henry Cheng a fost numit, în 2017, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Klangkraft din Duisburg (Germania). Şi-a făcut debutul cu această orchestră la Duisburger Akzente Festival, sub tema „Nie wieder Krieg”, într-un concert intitulat „The World Dies Screaming” şi menit să conştientizeze oamenii de schimbările climatice.


A dirijat, în premieră mondială, peste patruzeci de lucrări pentru care a colaborat cu artişti vizuali, coregrafi, dansatori şi cântăreţi. Din domeniul operei a dirijat producţii cu Candide, Liliacul, Dialogul Carmelitelor, Boema, Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Così fan tutte.

Fang-Ching Tu

Fang-Ching Tu a început studiul pianului la vârsta de şase ani, debutul său cu orchestra având loc cinci ani mai târziu, la Old Taipei City Hall din Taiwan. În 2003 a susţinut primul recital solo, la Biblioteca din Taipei, ca urmare a câştigării Premiului I la Concursul Naţional de Pian „Hsing Tien Kong”. Între 2002 şi 2006, a fost premiată la Concursul Naţional Taiwanez de Pian, la concursul organizat de Consiliul Taiwanez pentru Afaceri Culturale şi la Concursul „Yamaha” organizat în Taiwan.


În 2014, a fost distinsă cu Premiul I la Competiţia „American Protégé International Concerto” şi şi-a făcut debutul în SUA printr-un recital la Sala Weill din Carnegie Hall, New York. În 2016 a câştigat Competiţia MTNA din Massachusetts (secţiunea pentru tineri artişti), Concursul Internaţional de Pian „Sino” din Los Angeles, iar în 2017 a fost semi-finalistă a Concursului Festivalului Internaţional de Pian de la Seattle.

Ultimele Stiri
abonare newsletter