Actualitate

Primarul Emil Boc se laudă cu peste 900 de locuri de parcare DOAR în Mănăştur. FOTO

Primarul Emil Boc a anunţat că Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările pentru peste 900 noi locuri de parcare în cartierul Mănăștur. “Dintre acestea, 379 locuri de parcare sunt în lucru în cadrul proiectului de parking de pe strada Primăverii 20”, anunţă edilul.

Edilul Clujului a prezentat cu această ocazie stadiul lucrărilor la parkingul de pe strada Primăverii nr. 20.

"Lucrările au început, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în data de 3 decembrie 2018. Termenul de execuție a proiectului este de 18 luni. Parkingul va avea 379 de locuri de parcare, două niveluri de subsol, parter, 5 etaje și un etaj parțial. La acest amplasament au fost demolate pentru realizarea investiției 61 garaje”, spune Boc.


Valoarea totală a investiției este de 25,5 milioane lei fără TVA (5,5 milioane euro), iar lucrările sunt efectuate de către Asocierea SC TCI Contractor General SA - SC Conpac Arhitect - SC Aedificium Projekt Projektentwicklung SRL. Potrivit municipalităţii, finanţarea investiţiei se face din bugetul local. Durata de realizare a parkingului este de 18 luni.

“De asemenea, pe lângă parcajul Primăverii 20, încă două parking-uri sunt în lucru în cartierul Mănăștur, iar Primăria Cluj-Napoca are în diverse stadii de implementare investițiile pentru alte nouă parking-uri la nivelul municipiului”, mai spune Emil Boc.


În ceea ce priveşte parkingul de pe Primăverii nr. 8, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat deja, iar lucrările au început în această lună. Vorbim aici de un parking cu 266 de locuri de parcare, două niveluri de subsol, parter şi două etaje supraterane.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, terenul pe care se propune construirea parkingului are suprafața de 5.547 mp și este situat în cartierul Mănăștur delimitat de străzile Primăverii și Peana, “într-un spațiu nesistematizat ocupat în prezent de 106 garaje individuale”. Valoarea investiţiei este de 18,9 milioane lei + TVA (peste 4,1 milioane euro), iar constructorul, TCI Contractor General, are un termen de execuție, conform contractului, de 18 luni. Viitorul parking ar urma să fie inaugurat în luna iulie 2020. Banii provin exclusiv de la bugetul local.


Potrivit municipalităţii, se va lucra şi la Parkingul Mogoșoaia care va avea 292 de locuri de parcare. Parkingul Mogoșoaia costă peste 15,4 milioane lei, iar lucrările vor fi executate de aceeași societate: TCI Contractor General.

În cartierul Mănăştur, a fost construit în urmă cu câţiva ani un parking suprateran, tot pe strada Primăverii şi încă unul pe strada Mehedinţi. Acesta din urmă are capacitatea de 126 de locuri. În acelaşi cartier, s-a inaugurat, anul trecut, şi Parkingul Negoiu, cu 372 de locuri de parcare, la cinci ani de la anunţarea investiţiei. Lucrările la parkingul Negoiu au început în anul 2013. Între timp, firma care trebuia să se ocupe de construirea acestuia, Construdava – Icco Energ SRL, a intrat în faliment. Construirea parkingului Negoiu-Mehedinţi a fost anunţată de Emil Boc în 2012, la începutul precedentului mandat.


Atât primarul Emil Boc, cât şi viceprimarul Dan Tarcea, susţin că municipalitatea a demarat în această perioadă construcţia a nu mai puţin de 13 parkinguri în cartiere şi în zona centrală. Este vorba, pe lângă parkingurile Primăverii nr. 20 și nr. 8 şi Mogoşoaia, de parkingurile Hasdeu, Trotuşului, Albac, Azuga, Gheorghe Dima, Sighișoarei, parkingul de la Oncologie, parkingul subteran din Piaţa Cipariu sau parkingul privat pe strada Avram Iancu.

Potrivit datelor oficiale, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj s-au efectuat în 2018 nu mai puţin de 63.245  de înmatriculări, (cu 7.616  mai mult decât în 2017) şi 39.650  de radieri (cu 9.949  mai mult decât în anul precedent ).


Datele oficiale ale Primăriei Cluj-Napoca arată un deficit de 10.000 de locuri de parcare în oraș. Cu alte cuvinte, municipalitatea nu poate onora cererile a 10.000 de clujeni care vor să dețină un loc de parcare.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

În acest moment, în municipiul Cluj-Napoca, în diferite faze, avem 13 parkinguri în construcţie. Practic, în momentul în care le demarezi, poţi spune că sunt în construcţie. În zona centrală mai avem şi parkingurile de la Polivalentă şi Cluj Arena care, din păcate, nu sunt folosite nici măcar în proporţie de 30%. Nu este în regulă. Ne plângem că nu avem unde parca maşina şi nu parcăm acolo? Este 2 lei pe oră. De acolo până în centru faci 10 minute. Poţi lua şi mijloacele de transport în comun. Din nefericire, ne-am învăţat să intrăm cu maşina până în birou şi am uitat să mergem pe jos”. (noiembrie 2017)

abonare newsletter