Actualitate

Elevii ar putea susține de anul viitor examenele cu cel puțin 30% subiecte grilă

Elevii de clasa a VII-a şi cei de clasa a XI-a care susţin simulările pentru examenele naţionale în luna martie vor avea pentru examenul de matematică o nouă structură pentru subiecte. Ministerul Educaţiei a propus în proiectele de ordin pentru organizarea simulării ca minimum 30% din subiectele de la matematică să fie sub formă de teste grilă (itemi obiectivi).

Teste grilă la simularea examenelor de BAC și Evaluarea Națională pe care o vor susține peste o lună elevii de clasele a XI-a și a VII-a sunt prevăzute de un proiect de ordin al ministrului Educației, care a fost trimis miercuri sindicatelor, reprezentanților părinților și elevilor. Ministerul motivează în proiect introducerea grilelor la simulare prin faptul că astfel îi pregătește pe elevi ca anul viitor să susțină chiar examenele propriu-zise cu cel puțin 30% subiecte grilă.

Elevii nu sunt de acord

Elevii critică dur Ministerul Educației, pentru transformarea simulării examenelor într-un “experiment nefundamentat”. Introducerea a minimum 30% subiecte grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat arată dorința de a crește artificial rata de promovare, avertizează Consiliul Național al Elevilor, într-o luare de poziție trimisă Edupedu.ro.

Testele grilă într-o asemenea proporție sunt în defavoarea elevilor, atrage atenția CNE, care explică următoarele: “la matematică, înlocuind subiectele actuale cu cele de tip grilă, elevii nu vor putea fi evaluați în baza raționamentelor și a gândirii lor analitice, prin punctajele intermediare, ci doar notați în baza obținerii unui rezultat”.


Mi se pare că doresc să introducă testele grilă fiindcă elevii nu sunt suficient de pregătiți să poată să promoveze. Atunci rata de promovabilitate scade drastic. Măsura aceasta a venit ca totul să pară că merge bine, deși nu este așa, elevii nu sunt cu adevărat pregătiți. Bacalaureatul va fi mai ușor. În loc să rezolvăm problema, să vedem cum să determinăm elevii să învețe mai bine, mai mult, să ia note mai bune, a fost mai simplu să facă examenul mai ușor, ca totul să pară mai bine”, a spus Horia Roman Crișan, președintele Consiliului Elevilor Cluj, elev la Colegiul Național Mihai Viteazu Turda.

„Se poate face o combinație de subiect”

Șeful Inspectoratului Școlar Județean a declarat că există materii la care subiectele grilă ar putea fi introduse, în timp ce la alte materii nu ar fi potrivit.

„Dacă mă întrebi în calitate de profesor, eu cred că, de exemplu, la chimie e potrivit, la fizică la fel. Sunt specialități la care e potrivit, dar sunt și specialități la care s-ar putea să nu ne potrivească, cum ar fi la limba și literatura română. Eu cred că nu pot să îi dau grilă. Pot să îi dau grilă pe zona de gramatică, dar nu pot să îi dau grilă pe zona de literatură. Se poate face o combinație de subiect care să aibă o componentă de tip grilă și o componentă de eseu, spre exemplu. La alte materii poate merge grila foarte bine”, a declarat Valentin Cuibus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter