Actualitate

Ministrul Energiei, Anton Anton: „Proiectul hidrocentralei Tarnița este o prioritate!”. Va fi semnat contractul de construire în 2019?

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, într-o conferinţă de presă ALDE susţinută la Cluj-Napoca, că proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este prioritar pentru sistemul energetic naţional şi că speră ca până la sfârşitul anului 2019 să fie semnat contractul de construire.

„Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar pentru România, pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Aşteptăm ca într-o lună să scoatem documentaţia pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică este schema de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia naţională de energie”, a explicat Anton Anton.

Ministrul Energiei a spus că a avut discuţii cu o companie din Coreea de Sud, care este specializată în energia nucleară şi hidro.


„Le-am spus că trebuie să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă şi îi aştept să vină la licitaţie. Dar le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti, la parteneriatul public-privat. Un astfel de parteneriat înseamnă că o firmă privată vine cu nişte bani, realizează împreună cu statul investiţia respectivă, şi, într-un anumit interval de timp, trebuie să îşi recupereze banii investiţi”, a menţionat Anton Anton.

Acesta a adăugat că există mai multe companii interesate de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, afirmând că, în momentul de față, există circa 345 de proiecte similare pe teritoriul Europei. Hidrocentrala ar urma să aibă patru grupuri de câte 250 MW, investiţia estimată se ridică la peste un miliard de euro, iar lucrările ar dura 5-7 ani.


La conferința de presă ALDE au mai participat senatorul Marius Nicoară, preşedintele Filialei ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu, respectiv preşedintele ALDE Cluj-Napoca, conf.univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter