Actualitate

Canalul Morii, noua groapă de gunoi a Clujului. Un deceniu de jeg şi mizerie. GALERIE FOTO

Canalul Morii este ignorat de ani de zile de către Primărie. Doar o mică parte a fost curățat și amenajat, în zona centrală. De mai bine de zece ani, municipalitatea clujeană promite că va amenaja Canalul Morii.

Canalul Morii este într-o stare de degradare continuă, plin de gunoaie, multe porțiuni reprezentând adevărate focare de infecție. Buruieni la tot pasul şi PET-uri care obturează cursul apei.

În zona Mărăşti (n.red. unde au fost făcute pozele, joi, 7 februarie), ca de altfel pe toată lungimea Canalului Morii, raţele şi-au făcut cuiburi printre ramurile de copaci şi printre gunoaiele aruncate pe maluri.


Canalul Morii revine doar pe timpul verii în atenţia locuitorilor Clujului. Anul trecut, un grup de tineri a propus revitalizarea unei bucăţi din traseul apei: cu spaţii verzi, zone de relaxare sau joacă pentru locuitorii de toate vârstele, o pasarelă nouă, locuri de plimbat, de stat la poveşti ori de văzut filme.

De exemplu, în 2018, câțiva activiști au amenajat un mic spațiu de recreere în zona Parcului Farmec – au montat mese, scaune, au vopsit în galben balustrada de pe malul Canalului Morii. Tot ei au montat un pod, din lemn, peste Canalul Morii, care a legat străzile Gorunului și Iazului. În urmă cu câțiva ani, locuitorii din zonă au trimis sesizări către Primărie pentru modernizarea și prelungirea străzii Gorunului, fără succes însă.


Ideea amenajării în scop turistic a Canalului Morii a apărut în promisiunile liderilor politici. În 2004, aflat la primul său mandat de primar, Emil Boc declara că au fost rezolvate problemele de proprietate asupra Canalului Morii şi că municipalitatea va căuta soluţii tehnice şi de finanţare a amenajării acestuia.

Cele mai noi lucrări de amenajare a canalului datează din 2010, când a fost reabilitată porțiunea dintre strada Regele Ferdinand și Piața Mihai Viteazu. Lucrările realizate de Concefa SA au costat, atunci, 3,5 milioane de lei.


Canalul Morii este o ramura artificială a râului Someşul Mic şi străbate de la vest la est, pe o lungime de 7,2 kilometri, aproape întreg centrul municipiului Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter