Actualitate

După ce i-a tăiat bugetul și a vrut să-l închidă, Tișe se transformă în cel mai mare susținător al aeroportului. CJ Cluj pierde un hectar de teren din incinta aeroportului

Direcția Agricolă a câștigat un proces cu Consiliul Județean prin care a cerut să i se recunoască calitatea de proprietar asupra unui hectar de teren din incinta Aeroportului Internaţional Cluj. În prezent, acel teren este folosit ca și platformă de garare pentru aeronave. Decizia instanței nu este definitivă.

Soluția pe scurt: (...) Admite în parte acţiunea civilă formulată de către reclamanta Direcţia pentru Agricultură a judeţului Cluj împotriva pârâţilor Cconsiliul Judeţean Cluj, Regia Autonomă a Aeroportului Cluj-Napoca şi în consecinţă constată dreptul de proprietate publică asupra imobilului-platformă tehnică de beton în suprafaţă reală 11.912 mp ca aparţinând pârâtului Statul Roman. Obligă pârâtul judeţul Cluj să restituie această suprafaţă către pârâtul Statul Roman; Obligă pe pârâţi la recunoaşterea unui drept de administrare al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin reclamanta Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Cluj. Dispune realizarea tuturor operaţiunilor de carte funciară (...) Dispune întabularea dreptului de proprietate publica al pârâtului Statul Roman si a dreptului real de administrare al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin reclamanta Direcţia pentru Agricultură a judeţului Cluj asupra terenului menţionat anterior (...) Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, data de 25.01.2019.

Acum, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, s-a dezlăunțuit împotriva Guvernului Dăncilă pe care îl acuză că sabotează dezvoltarea aeroportului uitând de fapt că el a fost primul care a încercat asta prin tăierea bugetului și prin închiderea aeroportului.


„Direcția Agricolă a câștigat acest teren în proprietate. Avem o hotărâre judecătorească dată în 25 ianuarie prin care obligă Consiliul Județean să restituie suprafața către statul român, Direcția Agricolă, suprafața de 11.900 mp. Ministerul Agriculturii dorește să îl ia din interiorul aeroportului. Această hotărâre, dată pe fond, sper să o câștigăm, să nu rămână definitivă, dar părerea mea este că atâta timp cât Ministerul Agriculturii continuă cu procesul riscăm să pierdem terenul, care de fapt e suprafața de teren unde noi vrem să dezvoltăm aeroportul, să facem un nou terminal cargo. Guvernul, prin aceste acțiuni pe care le face împotriva Consiliului Județean, sabotează această dezvoltare a aeroportului pentru că noi nu vom putea gândi niciun plan atât timp cât un hectare continuă să îl ceară, deși nu au niciun drept. Noi am primit acest teren prin hotărâre de Guvern, dar cu toate astea, ei s-au folosit de niște acte vechi când Direcția Agricolă avea aceste terenuri. Ministerul Agriculturii ne creează o mare problemă prin faptul că a dat în judecată Consiliul Județean chiar dacă în realitate nu va folosi terenul. Noi nu mai putem face nicio investiție. De fapt, se dorește să nu putem dezvolta mai departe aeroportul. Guvernul PSD sabotează dezvoltarea aeroportului din Cluj. Sper că ministrul Daea nu vrea să facă în interiorul aeroportului piscină pentru cormorani. Sper ca Guvernul va înceta să saboteze acest proiect, cum face cu Spitalul Regional de Urgență. Noi considerăm că am dobândit terenul prin titlu legal, dar iată că instanța a zis că nu. Vom face toate demersurile ca acest teren să revină în domeniul public al județului, vom continua procesul dar sunt șanse mici să câștigăm având sentința inițială”, spune Tișe.

Președintele CJ Cluj spune că va promova și un proiect de hotărâre prin care va cere Guvernului să dea înapoi acest teren pentru dezvoltarea aeroportului.


“Dezvoltarea aeroportului e mai importantă decât un titlu de proprietate pe un teren care nu îl va folosi niciodată. Brusc, după 50 de ani, Direcția Agricolă s-a trezit că are teren în incinta aeroportului. E o zonă de protecție, de securitate, ei nu vor putea folosi acel teren niciodată. Aici e perversitatea demersului”, a mai spus Tișe.

În urmă cu doi ani, reprezentanții Direcției Agricole Cluj spuneau că pe ei nu îi interesează acel teren din incinta aeroportului. Mai mult, susțineau ei, au făcut demersuri prin care să cedeze acel teren județului, dar nu au primit niciun răspuns de la Consiliului Județean, dar peste ani s-au trezit cu terenul luat fără a fi înștiințați.


"Din 2012, Direcția Agricolă Cluj a făcut un demers pe lângă Consiliul Județean pentru a prelua această suprafață pentru că noi nu o foloseam oricum. Dânșii au răspuns că vor discuta în ședință de consiliu, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Peste câțiva ani, am primit o înștiințare de la Consiliul Județean că respectivul teren nu ne mai aparține, dar cu toate acestea a rămas în inventarul nostru. Am inițiat o acțiune în instanță pentru a clarifica situația încât să ne fie scos și din inventar. Noi nu vrem înapoi terenul, nici vorbă, pentru ce să folosim acel teren? Ce să facem noi acolo printre avioane? Nu vrem să obstrucționăm niciun proiect, nu vrem să revendicăm niciun teren sau imobil, vrem doar să clarificăm situația juridică a acestei platforme, pentru a putea fi scăzută din inventarul DAJ Cluj", declara în urmă cu doi ani pentru Monitorul de Cluj Mihai Arsene, directorul Direcției Agricole Cluj.

Precedentul Aviatrans


Conducerea Consiliului Județean susține că are o hotărâre de Guvern prin care a dobândit terenul în litigiu. Se pune problema dacă Consiliul Județean și-a intabulat acest drept la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj-Napoca având în vedere că nu este pentru prima dată când forul județean este în pericol să piardă terenuri din nepăsarea funcționarilor publici.

În 2014, Aeroportul Internaţional Cluj a mai fost pe punctul de a pierde o suprafaţă mare de teren destinată parcării avioanelor din vina Consiliului Judeţean Cluj. Vorbim despre o suprafață de 8344 mp care ar fi fost înscrisă în mod nelegal, în lipsa unui titlu valabil de proprietate, în favoarea Aviatrans SRL, iar Consiliului Judeţean a tărăgănat deschiderea unui proces de rectificare a cărţii funciare cu toate că exista inclusiv și o sentinţă civilă a Tribunalului Cluj care a dispus rectificarea cărţii funciare în sensul radierii dreptului de proprietate a SC Aviatrans SRL asupra căii de rulare avioane și a platformei avioane și înscrierea dreptului de proprietate a Consiliului Județean Cluj.

abonare newsletter