Actualitate

ȘCOALĂ ITALIANĂ LA CLUJ. Pentru copiii românilor care vor să se reîntoarcă acasă.

O şcoală acreditată de Ministerul Învăţământului din Italia urmează să fie deschisă la Cluj, proiectul fiind dedicat copiilor românilor care doresc să se reîntoarcă acasă din Peninsulă.

Consulul onorific al Italiei, Massimo Novali, spune că deschiderea şcolii este deocamdată un proiect, însă demersurile au început deja, iar scopul ei este de a-i ajuta pe copiii românilor din Italia, care sunt cetăţeni italieni şi care vorbesc limba acestui stat, să se acomodeze mai uşor în ţara lor de origine.
„Gândiţi-vă că acum sunt şi foarte mulţi români care se întorc din Italia, care au copii care s-au născut în Italia, care vorbesc limba italiană, sunt cetăţeni italieni, aici sunt înscrişi iar cu rezidenţa în România şi trebuie ajutaţi. Practic pentru copiii care se întorc din Italia, aici în Cluj-Napoca, este singura şi unica şcoală în limba italiană care este aprobată de Ministerul de Învăţământ din Italia şi acum trebuie să o dezvoltăm împreună cu Centrul Cultural care se va redeschide şi el”, a spus Massimo Novali, care a fost numit recent, în toamna anului trecut, Consulul Onorific al Italiei pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

Şcoala ar urma să poată prelua copii de vârsta învăţământului primar, facilitându-le nu doar continuarea studiilor, ci şi educarea într-un mediu care să le facă mai uşoară acomodarea în ţara de origine a părinţilor lor, dar şi învăţarea limbii române. De asemenea, în cadrul acestei şcoli se va încerca şi deschiderea unor clase de liceu, cu predare în limba italiană.


Potrivit fostului vicepremier Vasile Dâncu, prezent la eveniment, în Cluj trăiesc peste o mie de rezidenţi italieni, iar în România sunt trecute în Registrul Comerţului peste 46.000 de firme italiene, din care funcţionează efectiv peste 25.000, Italia plasându-se astfel pe locul 1 în ceea ce priveşte numărul de firme străine care au investit în ţara noastră.
„Ceea ce este important şi ceea ce aduc oamenii de afaceri italieni în Transilvania şi Banat, unde sunt mai multe firme italiene, este un model de afaceri foarte potrivit pentru România, modelul afacerilor mici şi mijlocii pe care se bazează o economie”, a spus Dâncu.

Massimo Novali a organizat vineri o festivitate de inaugurare a Consulatului Onorific al Italiei la care au luat parte, alături de episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, primarul Emil Boc, prefectul Aurel Cherecheş şi alte oficialităţi şi personalităţi din Cluj-Napoca.

abonare newsletter