Actualitate

Repetenți la bastonașe. Încă nu citesc, nu socotesc, dar dau socoteală pentru incompetența dascălilor

Ecaterina Andronescu a declarat că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenţia în clasele primare şi să ofere posibilitatea învăţătorului de a lăsa repetent un copil, prin schimbarea legii.

Sursă foto: http://neatoday.org Sursă foto: http://neatoday.org

Ministrul Educaţiei a mai precizat că este o greşeală această prevedere din lege.

„Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a nu îi poate lăsa repetenţi, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze şi 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa aa VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prin lege şi fişa postului profesorului”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Digi24


Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greşeală, Andronescu a răspuns: „Categoric. (...) Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.

„Dacă nu rămân repetenți în clasa întâi, vor rămâne în altă clasă”

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, susține idea unei schimbări legislative, pe principiul că elevii care nu pot să își însușească cunoștințele elementare din clasa întâi vor avea probleme și pe viitor, mai ales fiindcă nu vor putea ține pasul cu restul colegilor.


„Este discutabil subiectul. Unii sunt dezinteresați, atât copiii cât și părinții. Te trezești cu copil în anul următor cu nivel de pregătire sub medie, care nu face față. Atunci îți dai seama că din acest punct de vedere ar fi util. Copilul respectiv e sub nivel din moment ce ar fi nevoie să rămână repetent. Dacă e sub nivelul clasei, el tot va rămâne repetent în cele din urmă și atunci de ce să îl chinui pe copil când ai posibilitatea să îl determini să își schimbe atitudinea?”, a zis Cuibus.

Învățământul diferențiat, cea mai optimă soluție

Pe de altă parte, specialiștii spun că repretarea clasei întâi nu ar fi o soluție optimă, ci ar trebui să fie aplicat învățământul diferențiat, pentru ca fiecare copil să se poată dezvolta în ritmul său.


„Doamna ministru este un profesor universitar bun. Poate fi un ministru bun al Învățământului cu o singură condiție. Să accepte că în rolul unui ministru nu intră să știe sau să cunoască toate nivelele de dezvoltare ale unui copil. Pentru asta ar trebui să aibă o echipă foarte bună de consilieri. Din punctul meu de vedere e vorba despre o echipă. Să rămână repetent, nu ar fi o influență bună asupra copilului. Nu am scoate acel copil din dilema pe care o are, ci l-am afunda. Soluția ar fi munca diferențiată cu copiii de mici. De aici ar trebui început. Învățătorii trebuie să lucreze diferențiat cu copiii. Și mai mult, să nu uităm că vorbim despre școala de masă. Nu putem și nu e correct să discutăm foarte mult despre liceele de elită nici măcar din rol de ministru. Fiindcă tu din rol de ministru trebuie să vorbești despre școala de masă, despre toți copiii din țara asta. Fiecare copil trebuie abordat diferențiat în funcție de nivelul lui de cunoaștere, în funcție de nivelul lui de dezvoltare. Sub nicio formă nu putem lăsa repetent un elev de clasa întâi”, a spus psihologul Mariana Munte.

Potrivit Ordinului Ministerul Educaţiei nr. 5115/2014 - privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la sfârşitul clasei pregătitoare şi la sfârşitul clasei I, elevii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Elevii cu dificultăţi de învăţare vor rămâne în colectivele în care au învăşat şi vor intra într-un program de remediere sau recuperare şcolară pe parcursul anului următor.


 

abonare newsletter