Actualitate

Teodor Botiș: „În Cluj există prea puțină sete de cultură. Principala preocupare e distracția”

Teodor Botiș este un pictor clujean care și-a dedicat șase decenii din viața artei. Drumul nu a fost unul ușor, mai ales într-un oraș de provincie. Însă asta nu l-a împiedicat să se afirme, să devină unul dintre cei mai importați artiști plastici contemporani.

Pictorul Teodor Botiș Pictorul Teodor Botiș

Pictorul și-a dedicat întreaga viață artei sale, ajungând să fie recunoscut atât la nivel național cât și internațional, iar lista de premii pe care le-a luat de-a lungul carierei sale este una lungă. Amintește constant de familia sa, mărturisind că nu ar fi reușit fără ea.

„Aș dori să subliniez meritele familiei, a soției mele Elena Botiș și a fiicei mele Manuela Botiș, care fiind alături de mine în momentele și dificile ale creației m-au sprijinit și au fost alături în posibilitatea de a da răspunsuri la întrebările multiple, dificile, pe care ți le pune de multe ori viața și în special creația artistică”, a mărturisit artistul.


Arta, un mod de a trăi

Teodor Botiș locuiește într-o casă cu valoare istorică din centrul Clujului. La parter este atelierul „mic, dar suficient” care a fost martorul a nenumărate procese de creație, a căutării inspirației, a luptei pentru a scoate arta din suflet.La etaj, totul este în armonie. Pereții sunt plini de picturi, cele mai multe ale prietenilor lui Teodor Botiș. „Mulți dintre ei sunt morți”, spune pictorul cu tristețe, dar pe care o alungă repede, conștientizând că fiecare are un timp limitat pe această lume. La televizor joacă Simona Halep. Artistul aruncă din când în când câte un ochi spre scor, sperând că tenismena își va reveni.

„Nu se poate să o bată o puștoaică care are doar 20 de ani”, spune Botiș!”.


Elena, soția lui, așează pe masă două pahare cu suc de fructe proaspăt stors. Amândoi îmi arată poze și albume cu picturi, atât ale tatălui, cât și ale fiicei, Manuela Botiș.

„E un mod de a trăi plin de întrebări la care de cele mai multe ori nu găsești răspunsul. Răspunsurile vin pe parcurs, vin prin efort pentru că arta plastică, pictura, după mine, este arta maturității. Eu nu cred în minuni pentru că nici nu au existat în plastică copii minune, cum au existat în muzică, spre exemplu. În plastică se cer acumulări, muncă zilnică, efort, informare, care duc până la urmă la ceea ce înseamnă și devine înflorirea creației artistului, fiindcă totul este fascinație, totul este mister, totul este durere, dar și bucurie. Este o relație între bucurie și durere”, a explicat pictorul.


Artist într-un oraș de provincie

Teodor Botiș se oprește din când în când și îmi arată câte o pictură. Îmi povestește despre prietenii lui, mai ales despre scriitorii care au pășit alături de el prin viață, spunând că „pictura și poezia merg mână în mână”. Amintește cu drag de Nichita Stănescu, Marin Sorescu și Aurel Rău, dar și de alți pictori, oameni de suflet, care i-au oferit de multe ori puncte de sprijin. Să fii un artist într-un oraș de provincie precum Cluj-Napoca, pune piedici, mai ales că spuma culturală, în majoritate, se află la București, iar setea pentru cultură este diferită.

„Viața de pictor în România nu este ușoară în acest context. Pictorii români sunt foarte dotați, dar e una să trăiești în București, în mijlocul Capitalei și e altceva să trăiești în provincie, să fii rupt de ceea ce înseamnă centrul. Dacă arunci o privire pe orașele principale din țară sunt orașe unde arta este sprijinită, unde oamenii care conduc acel oraș sunt însetați de cultură. În Cluj există sete de cultură, dar pentru prea puțini. La vernisaje vin mulți, dar în zilele următoare vizitatorii sunt din ce în ce mai puțini. În Cluj se oferă prea multe posibilități de altă natură. Orașul nostru este plin de baruri, de un tineret care se simte prea bine la Cluj și pentru mulți principala preocupare este distracția. Spațiile de distracție sunt mult mai dorite decât galeriile sau muzeele pentru că în muzeu se cere efort, se cere o anumită intimitate pentru a te apropia de lucrări, lucruri cu mult mai complexe, mai dificile de asimilat. Întotdeauna oamenii tind spre ceea ce este mai abordabil”, a explicat Teodor Botiș.


La sfârșitul anului trecut, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, dar și pentru a sărbători frumoasa vârstă de 80 de ani, Teodor Botiș a organizat la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca o expoziție cu 100 de picturi.

Etichete: pictor teodor botis
Ultimele Stiri
abonare newsletter