monitorulcj.ro Menu
Actualitate

De ce civilizația modernă se datorează berii? (P)

Cu toții știm că civilizația modernă se datorează faptului că oamenii au trecut de la stilul de viață de vânători-culegători la cel agricultori stabili pe o anumită regiune geografică. Dar dacă v-am spune că agricultura a început datorită berii?

Primul izvor istoric care atestă producerea intenționată de bere datează de peste 6000 de ani la civilizația sumeriană. De-a lungul timpului, băutura fermentată din grâne a devenit o parte a multor culturi.

Comunități întregi erau ferite de boli datorită berilor belgiene de abație deoarece berea era mai sigură decât apa. Berile germane au creat un întreg fenomen cultural pe care îl numim Oktoberfest, Heineken a devenit un sinonim cu cea mai urmărită competiție sportivă a lumii - UEFA Champions League și să nu uităm că americanii din New York au creat revolte în stradă pentru licoarea lor favorită. Chiar și primul set de legi, Codul lui Hammurabi, reglementa o rație zilnică de bere pentru muncitori.


Există o teorie care susține că berea are un rol mai important pentru societatea noastră decât am crede. Teoria se numește „Berea înaintea pâinii” și este expusă de către Michael Jackson în World Guide to Beer.

Robert Braidwood, un cadru al Universitații din Chicago a început săpături în 1950 în zona Jarmo, Iraq, iar rezultatul a fost descoperirea uneltelor folosite în agricultură care datează de peste 9000 de ani. O altă serie de unelte descoperite se aseamănă mai mult cu uneltele folosite pentru fabricarea berii decât pentru fabricarea produselor de panificație.


Solomon Katz (profesor de antopologie la Universitatea din Pennsylvania) și Patrick McGovern (director al departamentului de arheologie biomoleculară) susțin că pâinea nu ar fi fost foarte populară în rândul primilor oameni civilizați, ba chiar în acea perioadă berea conținea mai multă vitamina B și amino acizi esențiali decât pâinea.

O problemă apărută o dată cu stabilirea oamenilor în așezări sedentare erau bolile transmisibile prin apă precum dezinterie, iar în lipsa unor sisteme de filtrare, era mai sigur consumul de bere, fermentația eliminând microbi și viruși.


Un lucru important de luat în considerare este faptul că primele forme ale berii nu erau foarte similare cu cea pe care o bem noi acum, concentrația alcoolică era doar între 2%-5% iar băutura era mai densă, lucru care o făcea să semene mai mult cu un aliment decât cu o băutură alcoolică.

Unii experți susțin că berea este și o cauză a evoluțiilor din domeniul tehnic și stiințific, oamenii fiind motivați să genereze un surplus de grâne pentru a produce atât mâncare, cât și bere.


Oricât de mult ar fi avut berea un efect civilizator, direct sau indirect, noi totuși putem spune că nimic nu se compară cu o Corona rece după o zi lungă de muncă și credem că și strămoșii noștri aveau același sentiment, chiar dacă nu puteau comanda de la băutură online.