Actualitate

Clujul nu mai are nevoie de „bănuți”? Proastă gospodărire a banului public. 68.000 de €, aruncați pe ziua lui Florin Piersic și 24 Ianuarie

Primăria Cluj-Napoca plătește 68.000 € pe două evenimente de o zi, 28.000 € pentru omagierea actorului Florin Piersic la împlinirea vârstei de 83 de ani și 40.000 € pe concerte și spectacole de artificii cu ocazia Micii Uniri. Asta în contextul în care primarul Emil Boc se plânge zilnic că orașul are nevoie de „bănuți”.

Primăria Cluj-Napoca va organiza în data de 26 ianuarie în Cinematograful “Florin Piersic” un eveniment omagial în cinstea actorului Florin Piersic care împlinește vârsta de 83 de ani. Costurile organizării evenimentului se ridică la puțin peste 28.000 de euro. Deocamdată, nu se cunosc detalii despre eveniment, dacă va fi cu intrare liberă sau cei care vor să îi ureze “La mulți ani” maestrului Piersic vor trebui să plătească bilet.

Consilierii locali vor vota săptămâna viitoare aprobarea alocării sumei de 130.000 de lei de la bugetul local pe anul 2019 pentru organizarea unui eveniment aniversar cu actorul Florin Piersic.


Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936 la Cluj și este unul din cei mai mari actori pe care i-a dat România de-a lungul timpului. În 26 ianuarie 2011, cinematograful “Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

“Având în vedere că artistul Florin Piersic împlinește 83 de ani dorim să organizăm un eveniment omagial cultural-artistic deosebit în data de 26 ianuarie în Cinematograful «Florin Piersic» cu momente unice de teatru, operă și folclor. Conform analizei cheltuielilor, bugetul solicitat pentru organizarea evenimentului aniversar cu actorul Florin Piersic este de 100.000 lei (cheltuieli legate de prestațiile artiștilor – onorariu, transport, cazare și masă), 5.000 de lei (costuri pentru sonorizare și lumini) și 25.000 lei – recepția”, se arată în proiectul de hotărâre.


Pe ce s-ar fi putut cheltui acești bani? Cu titlu de exemplu, Primăria ar fi putut să cumpere de acești bani mâncare pentru cei care beneficiază de ajutoare sociale, patru autoturisme Dacia Logan sau o garsonieră confort 3 pentru cazurile sociale.

"Mărgelatu" e supărat pe Emil Boc


Actorul clujean este supărat că nu i s-a dat pe mână cinematograful care îi poartă numele, deși fostul primar Sorin Apostu i-a promis asta încă din 2011. Anul trecut, Florin Piersic a depus o cerere la Primăria Cluj-Napoca pentru a intra într-un parteneriat public privat cu privire la gestionarea a două obiective, cinematograful "Florin Piersic" și cafeneaua "Mărgelatu", din Piața Mihai Viteazul. Invocând faptul că fostul edil i-a promis că îl va lăsa să patroneze cele două locații, mare i-a fost mirarea actorului atunci când s-a lovit de refuzul administrației conduse de Emil Boc.

Emil Boc: „Avem nevoie de bănuţi, avem o grămadă de cheltuieli”


Primarul Emil Boc recunoaşte că anul 2019 va fi unul extrem de dificil în contextul în care Primăria are nevoie de milioane de euro pentru exproprieri la mai multe proiecte de infrastructură.

“Pierdem 28 de milioane de euro anual. Acum avem nevoie mai mult ca niciodată de aceşti bani pentru că intrăm în perioada exproprierilor. Pentru exproprieri la Bună Ziua ne trebuie câteva milioane de euro (…) Pentru a face strada Soporului care să deservească viitorul cartier ne trebuie bănuţi pentru exproprieri. Pentru Parcul Est care este un proiect major al Primăriei ne trebuie foarte mulţi bani pentru exproprieri. Avem o grămadă de cheltuieli şi din această perspectivă bugetul anului 2019 va fi extrem de dificil”, spunea Boc în urmă cu câteva zile.


Mica Unire la indigo! Primăria dă 40.000 € pentru ziua de 24 ianuarie pe un proiect copiat de anul trecut

Primăria Cluj-Napoca va aloca 180.000 de lei (40.000 de euro) pentru organizarea unor evenimente cu ocazia zilei de 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române. Proiectul de hotărâre e identic cu cel de anul trecut, documentul menționând inclusiv că “evenimentele sunt organizate pentru a celebra cum se cuvine Anul Centenarului Marii Unirii”.

Dacă anul trecut Primăria aloca 75.000 lei din bugetul local pentru organizarea evenimentelor care marchează ziua de 24 Ianuarie, anul acesta municipalitatea va plăti din bugetul local suma de 180.000 de lei.

“În ultimii ani municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. După evenimentele speciale din anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să păstrăm calitatea acestui gen de manifestări. În fiecare an “Ziua Unirii Principatelor Române” este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin ample acțiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de la 24 ianuarie 1859 când Moldova s-a unit cu Țara Românească. În acest an dorim ca prin evenimentele pe care le vom organiza pentru această manifestare să celebrăm cum se cuvine Anul Centenarului Marii Uniri (?!)”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat săptămâna viitoare de consilierii locali.

105.000 lei vor merge către onorariul, transportul, cazarea și masa artiștilor, 20.000 costă scena, sonorizarea și luminile, 50.000 lei spectacolul de artificii și 5.000 lei se duc pe promovarea evenimentelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter