Actualitate

România deţine pentru următoarele şase luni mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene

Pentru prima dată de la aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, România a preluat preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii.

Pentru a marca acest moment, pe clădirea sediului Guvernului de la Bucureşti sunt proiectate încă de luni seara, de la ora 19,00, steagurile României şi UE, precum şi logo-ul oficial al preşedinţiei rotative.

Motto-ul preşedinţiei române la Consiliul UE este „Coeziunea, o valoare comună europeană” („Cohesion, a common European value”/ „La cohésion, une valeur commune européenne”).


Ceremonia de inaugurare a preşedinţiei României la Consiliul UE este programată pentru 10 ianuarie, când la Bucureşti se vor afla Colegiul Comisarilor şi preşedintele CE, Jean-Claude Junker.

„2019 este anul în care ţara noastră va deţine, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Să valorificăm această oportunitate şi să dovedim că România este implicată, cu seriozitate, în consolidarea proiectului european”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis în mesajul de Anul Nou, cu doar o zi înainte ca ţara noastră să înceapă exercitarea mandatului.


„Este un proiect de ţară care trebuie să ne unească - instituţii ale statului, forţe politice şi societate civilă, pe toţi românii, oriunde s-ar afla. Vă asigur că suntem pregătiţi să avem un mandat de succes pentru ca România demnă să se înalţe şi să îşi recapete locul şi importanţa cuvenită în Europa şi în lume”, a subliniat, la rândul său, prim-ministrul Viorica Dăncilă, tot într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou.

Pe 30 iunie, România va preda Finlandei preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter