Actualitate

Peste 75.000 de bucăți de materiale pirotehnice au fost confiscate de polițiștii clujeni

Poliţiştii acţionează, pe raza întregului județ, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

În luna decembrie, polițiștii clujeni, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul inspectoratului, au intensificat acțiunile și controalele în complexe comerciale, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea persoanelor fizice şi juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 10 infracţiuni. Totodată, au fost confiscate 75.000 de bucăți articole pirotehnice interzise la deţinere şi folosire (categoriile F2 şi F3).


O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat activități de informare în școli.

În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, pentru a nu fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, destinate publicului larg. Înainte de a le folosi, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.


Exemplu:

La data de 23 decembrie 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Copșa Mică, județul Sibiu, care oferea ilegal spre comercializare către publicul larg articole pirotehnice din categoriile F2 și F3. În autoturismul acestuia au fost găsite 25.936 de articole pirotehnice.


În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, fiind indisponibilizate articolele pirotehnice. Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale. 

*


Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.


În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor)  pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter