monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Anul 2018 – un an plin de provocări în cadrul Direcției Silvice Cluj (P)

Evenimentele meteorologice extreme din luna septembrie a anului 2017 au creat pagube imense fondului forestier prin producerrea de doborâturi de vânt în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Cluj. Punerea în valoare a masei lemnoase provenită din aceste doborâturi , începută în toamna anului 2017 a continuat până la mijlocul anului 2018 , durata mare de execuție fiind determinată de condițiile dificile din teren, de existența pericolului de accidentare a muncitorilor forestieri, precum si de volumul mare de masă lemnoasă calamitată.

Suprafața afectată de aceste doborâturi de vânt ( în special pe raza ocoalelor silvice Beliș și Huedin ) a fost de peste  6900 hectare , cu un volum ce depășește 220 de mii metri cubi , din care pe o suprafață de peste 400 hectare au fost înregistrate doborâturi în masă , cu un volum ce depașeste 92 de mii  metri cubi.

În paralel cu punerea în valoare a masei lemnoase afectate s-au derulat celelate activități specifice de verificare a actelor de punere în valoare , de organizare a procedurilor de licitație a masei lemnoase pe picior cât și desfășurarea procedurilor de atribuire pentru achiziția serviciilor de exploatare a masei lemnoase , pentru crearea cadrului legislativ în vederea exploatării masei lemnoase afectate în cel mai scurt timp posibil .


Acest complex de activităti  s-a derulat concomitent cu celelalte activităti specifice silviculturii,  respectiv regenerarea pădurilor, administrarea fondului forestier de stat, administrarea fondului forestier privat ( pentru care sunt încheiate contracte de prestări servicii silvice ), recoltarea fructelor de pădure , etc .

Tăierile ilegale în pădurile administrate de Direcția Silvică Cluj au înregistrat o nouă scădere în acest an, confirmând tendința descrescătoare din ultimii ani, urmare a intensificării acțiunilor de control. Din ultimele date centralizate la nivelul Direcției Silvice Cluj, în pădurile administrate s-a înregistrat un volum al tăierilor ilegale de peste 1.800 de metri cubi, în scădere cu 20% față de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat peste 2.000 de metri cubi taiati ilegal. Conform datelor existente, valoarea pagubelor rezultate din tăieri ilegale și pășunat abuziv în pădurile de stat se ridica la 720 mii lei.


Până în prezent, angajații Direcției Silvice Cluj au efectuat 1.519 acțiuni de control, o parte din ele în comun cu politiști, în urma acestora fiind constatate 155 de infracțiuni și au fost aplicate 273 de contravenții silvice, în valoare totală de 382 de mii lei. De asemenea, în urma acestor controale în fondul forestier, la circulația materialului lemnos și la instalațiile de debitat, au fost confiscati 313 de metri cubi de material lemnos și 356 pomi de Craciun.

De la începutul anului, trei pădurari au fost victimele unor agresiuni produse de persoane suspecte de tăieri ilegale și furt de lemne în fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Cluj . Din fericire, aceștia nu au necesitat îngrijiri medicale deosebite. S-au înregistrat, de asemenea, și agresiuni în afara fondului forestier, de către grupări infracționale specializate în tăieri și sustrageri ilegale de lemn, agresând cu premeditare personalul silvic care păzește pădurile, astfel de cazuri grave înregistrându-se în raza localităților în care conviețuiesc cetațeni de etnie rromă. Înmulțirea agresiunilor asupra personalului silvic din ultimii ani are loc pe fondul sporirii acțiunilor de control care au dus la diminuarea tăierilor ilegale în pădurile de stat, precum și a preluării în pază a unor păduri ale persoanelor fizice care nu aveau asigurate serviciile silvice. Preluarea  acestor suprafețe de către ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Cluj s-a facut în conformitate cu prevederile Legii 46/2008 - Codului Silvic, art. 16 si 97, fiind preluate peste 2300 hectare fond forestier a căror proprietari erau persoane private .


Administrarea suprafețelor de fond forestier privat se face cu respectarea tuturor prevederilor legale și a amenajamentelor silvice, neaplicarea prevederilor acestor amenajamente silvice, respectiv neexecutarea lucrărilor  de îngrijire și a punerilor în valoare, prin care se poate valorifica masa lemnoasă, ducând inevitabil la prejudicierea stării de sănătate a pădurii , precum și la prejudicii materiale în dauna proprietarilor de fond forestier..

Dorim să mulțumim pe această cale tuturor colaboratorilor Direcției Silvice Cluj, voluntarilor care au participat la acțiunile organizate cu ocazia Lunii Plantării Arborilor și nu numai, precum și agenților ecomomici care au derulat diverse contracte cu unitatea noastră.


Din partea noastră gândurile cele mai bune pentru Noul An si un traditional “ La Multi Ani! “

 


                                                                                                                Colectivul Directiei Silvice Cluj