Actualitate

George Soros a fost desemnat PERSONALITATEA ANULUI de către publicaţia Financial Times

Controversatul om de afaceri George Soros a fost desemnat de către publicaţia Financial Times FT Person of the Year.

Cei care au întocmit acest top au luat în considerare faptul că timp de 30 de ani, George Soros a folosit filantropia ca armă împotriva tendinţelor dictatoriale ale politicienilor, a rasismului şi intoleranţei.

Soros, în vârstă de 88 de ani, este miliardar, filantrop şi investitor, dar şi un preferat al adepţilor teoriilor conspiraţiilor, un adversar al lui Donald Trump, fiind acuzat şi că se amestecă în treburile interne ale unor state cum sunt Ungaria, Polonia sau România.


Când un fan înflăcărat al lui Trump a trimis bombe adversarilor preşedintelui SUA, unul dintre destinatari a fost Soros. Iar Viktor Orban, primul-ministru maghiar, l-a declarat pe Soros criminal şi a etichetat fundaţia acestuia ilegală.

Soros a devenit cunoscut în 1992, când a mizat pe prăbuşirea lirei sterline şi a câştigat enorm din asta.


Financial Times spune că desemnarea unei persoane a anului reflectă, de regulă, realizările acesteia, dar în cazul lui Soros, în acest an, alegerea se referă şi la valorile pe care cel în cauză le reprezintă.

Soros este văzut drept un promotor al democraţiei liberale şi al societăţii deschise, idei care au triumfat în perioada războiului rece iar astăzi sunt asediate din toate părţile, de la Rusia lui Vladimir Putin la America lui Donald Trump.


De mai bine de trei decenii, Soros a folosit filantropia pentru a lupta împotriva autoritarismului, a rasismului şi a intoleranţei. Prin lungul său angajament faţă de deschidere, libertatea presei şi drepturile omului, el şi-a atras mânia regimurilor autoritare şi, din ce în ce mai mult, a populiştilor naţionalişti care continuă să câştige teren, în special în Europa.

„Sunt găsit vinovat pentru orice, sunt inclusiv Antihristul", spune Soros. "Aş vrea să nu am atât de mulţi duşmani, dar iau asta drept un semn că fac ceva corect”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter