monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum alegem cel mai bun vin pentru masa de Crăciun (P)

Se apropie cea mai frumoasă perioadă din an, Sărbătoarea Crăciunului şi trecerea în Anul Nou, dar odată cu apropierea sărbătorilor începe şi goană după cele mai bune bucate pentru masa de Crăciun şi Revelion.

Un aspect important la care trebuie să fim atenţi este şi băutura care însoţeşte aceste preparate. Majoritatea dintre noi ne-am gândit direct la vin.

Cu o variantă foarte serios de luat în seama vine Crama Jelna-Amprenta Transilvaniei. O cramă mică artizanală, condusă de o familie tânără de antreprenori din judeţul Bistriţa–Năsăud, satul Jelna, fascinată de vin şi de cultura vinului. Îngrijesc cu drag 26 de hectare de vită de vie plantate cu Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Produc momentan undeva la 80.000 de sticle anual şi plănuiesc ca pe măsură ce via se va maturiza să crească până la 100.000-120.000 anual.


Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă a fost găsită în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin.

Crama are flux tehnologic de ultimă oră pentru a putea valorifica strugurii la maximul lor potenţial. Prese pneumatice, rezervoare de inox cu temperatura controlată, filtre şi instalaţii de spălat automate şi manuale. Igiena este lucrul pe care îl păzeşte cu sfinţenie zi de zi, iar sterilizarea chimică şi cu aburi a mediului de lucru, este dovada filozofiei şi a sistemului de calitate cu care lucrează. Dispune şi de o zonă de măturare a vinului în barrique de lemn şi de o linie de îmbuteliere automată cu o dublă adiţie de gaz inert, pentru a preveni în orice chip vreo oxidare nedorită.


Revenind la masa de Crăciun, somelierul cramei ne recomandă să deschidem masa cu o Fetească Albă, Feteasca Regală sau un Sauvignon Blanc, să alegem un Pinot Noir lângă o carne uşoară, fără grăsime, un Cabernet Sauvignon să îl asociem cu încredere lângă orice preparat din carne de porc sau vită şi să închidem masa cu un desert asociat cu un vin de deşert, Sauvignon Blanc Late Harvest. Rose-ul este întotdeauna o opţiune pentru cei nehotărâţi, vă sare în ajutor Roşe Pinot Noir Wild Yeast, una din particularităţile cramei, deoarece în procesul de vinificare se foloseşte doar drojdia sălbatică.

Vinurile sunt produse în ediţii limitate şi sunt destinate segmentului HoReCA.


Aceste comori rare se găsesc în restaurantele din Cluj (şi din ţară) dar şi în magazinele specializate în vânzare de vin precum Top Drinks, Comtesse du Barry, Licori şi Tabieturi, Royal Drinks, Liquor Store.