Actualitate

CARP ajută pensionarii de peste șase decenii. Mii de vârstnici găsesc un sprijin bănesc, social sau moral în cadrul asociației

În urmă cu mai bine de 65 de ani, 193 de pensionari s-au adunat și au înființat Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Cluj-Napoca (CARP), care și acum este un punct de echilibru pentru mulți vârstnici care nu se descurcă cu banii, care au nevoie de un suflet lângă ei sau care vor să iasă puțin din ritmul impus de pensionare.

În cei peste 65 de ani de activitate fără întrerupere, asociația a avut ca scop principal sprijinirea atât materială, cât și socială sau culturală a vârstinicilor din Cluj, care sunt membrii, prin: acordarea de împrumuturi rambursabile cu dobânzi mici, acordarea de ajutoare bănești nerambursabile, ajutoare în caz de deces, organizarea de diferite activități culturale, artistice sau sociale.

O necesitate pentru mii de pensionari

În acest moment, 10.500 de pensionari din Cluj-Napoca, dar și din localități învecinate sunt membrii ai asociației.


„S-a creat o comunitate. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Cluj-Napoca este cunoscută de pensionarii din municipiul nostru fiindcă funcționează de mai bine de 65 de ani. De la înființare și până astăzi este o necesitate pentru pensionarii cu venituri medii sau mai mici”, spune Alexandru Pop, președintele asociației.

Membrii asociației au obligația să achite lunar o cotizație în valoare minimă de 3 lei (fără limită maximă), valoarea acestor cotizații formând fondul social care este folosit exclusiv pentru acordarea de împrumuturi. De asemenea, ei trebuie să achite 6 lei lunar, bani care sunt folosiți pentru acordarea de ajutoare nerambursabile.


Ajutor sufletesc și social

Pe lângă șansa de a putea face împrumuturi cu dobândă mică, fără să fie nevoie să se confrunte cu băncile, aceștia primesc și diverse ajutoare cu fonduri nerambursabile. Asociația își ajută membrii în cazul unui deces, în cazul în care vor să facă un tratament sau să meargă la dentist. Desigur, sunt doar câteva exemple.

„Dacă suntem nevoiți să cerem împrumut de la cineva, nu prea primim. Aici ne ajută. Am participat la evenimente, am fost în excursii”, mărturisește o pensionară.


„Pentru mine este extraordinar. Nevastă-mea strică bani mulți. Așa, prin CARP, fac și eu economie. Dacă am împrumutat, lunar trebuie să vin să achit înapoi. Asta este situația la noi, poate la alții e alta”, glumește un pensionar.

În cele peste șase decenii de existență, asociația a devenit un punct de sprijin, un loc de adunare pentru pensionarii clujeni. Un exemplu recent poate fi balul seniorilor, care a fost organizat în data de 2 octombrie, pentru a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la care au participat 348 de membri.


„Tot la ajutoare nerambursabile încadrăm și valoarea tratamentelor care se realizează la centrul medical, care este în incinta clădirii asociației. De asemenea avem un spațiu destinat cabinetului stomatologic și acordăm și aici niște bănuți pentru lucrări. Acordăm facilități și pentru cei care se duc în stațiuni balneoclimaterice, dar și celor care participă la activități cultural-artistice sau celor care merg în excursii”, explică Alexandru Pop.

Sunt recompensate cuplurile care ajung la 50 de ani de căsătorie, dar și vârstnicii care ating vârsta memorabilă de 100 de ani. De asemenea, doar în acest an au fost organizate 12 excursii la care au participat peste 600 de membri și familiile acestora.

Etichete: pensionari
Ultimele Stiri
abonare newsletter