monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Concediul se apropie. Ai mașina pregătită pentru drumurile ce urmează? (P)

Sărbătorile mult așteptate de toți se apropie cu pași rapizi și odată cu ele vin și drumurile la familie și cei apropiați pentru eventualele petreceri sau escapade planificate.

Autoturismul personal este cel mai folosit în această perioadă, fiind mijlocul de transport cel mai facil și preferat pentru a ajunge la destinația de vacanță. Dat fiind importanța mașinii în perioada Crăciunului și a Revelionului, este important să inspectați atent starea tehnică a mașinii pentru a fi siguri că nu se va defecta pe parcursul acestei perioade.
Majoritatea șoferilor se gândesc doar la partea tehnică a mașinii când vine vorba de inspecție și roagă mecanicul să verifice doar elementele de suspensie și partea de motorizare. Există însă un element ce necesită o inspecție detaliată înainte de orice drum mai lung, pentru a se observa starea sa. Setul de anvelope are un rol tehnic crucial în buna funcționare a mașinii iar starea lor are o influența majoră asupra siguranței condusului.
Ce să urmăriți cînd inspectați anvelopele, pentru a fi siguri că nu veți avea parte de evenimente neplăcute în timpul călătoriilor de sărbători. Vom explica mai jos ce să urmăriți cănd inspectati starea pneurilor de pe mașina și cănd este cazul sa montati anvelope auto noi

Uzura


Uzura este un factor important de observat, în special în timpul iernii. Înălțimea profilului este necesară pentru o performanță ridicată pe zăpadă, când înățimea profilului este crucială pentru a conduce pe zăpadă. Înălțimea minimă cerută de codul rutier este de 1.6 mm, sub acel prag riscați amendă și ridicarea talonului. În cazul setului de cauciucuri de iarnă, este recomandat să le schimbati când profilul pneurilor de iarnă este sub 1.8 mm.

Tipul de uzură


Dacă observați o uzură pronunțată pe interiorul benzii de rulare, este o dovadă a unei defecțiuni majore la sistemul de direcție și aveți nevoie să îl reparați și să montați anvelope noi. De asemenea, dacă aveți presiunea prea ridicată în anvelope, se vor uza puternic pe mijloc și mai puțin pe marginea profilului, iar dacă presiunea este minimă, uzura va fi intensă pe margine și redusă pe mijloc. În ambele cazuri, dacă depistați o uzură intensă doar pe o anumită parte a profilului, este important să montați pneuri auto noi.

Gâlme sau rupturi pe flanc


În timp, datorită șocurilor de la lovituri de bordură sau șocul produs când luați o groapă cu viteză ridicată, apar gâlme sau rupturi pe flancul anvelopei. Aceste gâlme diferă în funcție de intensitatea șocului care le-a produs, însă toate scad rezistența anvelopei la o utilizare intensă când conduceți cu viteză. Riscul de explozie este mărit considerabil dacă integritatea flancului este afectată de gâlme sau rupturi.

Prin urmare, înainte de a pleca la orice drum mai lung cu mașina inspectați atent starea anvelopelor. Dacă observați defecțiuni sau uzuri pronunțate, nu amânați schimbarea anvelopelor cu un set de cauciucuri noi. Starea lor este esentială pentru a putea conduce sigur și a evita orice neplăceri în timpul sezonului de sărbători. Cumpărați mereu anvelope online de la magazine de încredere, pentru a putea conduce sigur.