Actualitate

Situaţie DRAMATICĂ în România: Cele mai multe femei abuzate se întorc la agresor. Care sunt motivele

De cele mai multe ori victimele violenţei în familie revin la agresor din motive financiare sau pentru că sunt ameninţate, spun reprezentanţii unui centru de găzduire pentru femei.

Atât numărul faptelor de violenţă domestică cât şi ordinele de protecţie emise de către autorităţi au crescut în 2018 faţă de anul precedent, arată autorităţile, ca urmare a faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să reclame agresiunile la poliţie.

Femeile abuzate pot primi, pentru cel puţin pentru 14 zile, protecţie într-un centru de găzduire. După părăsirea instituţiei, unele femei solicită divorţul şi devin independente, însă, de cele mai multe ori, acestea se întorc la agresori.


Avocatul Giulia Crișan spune că cele mai des întâlnite motive sunt studiile sau convingerile religioase.
„Întoarcerea la agresori se datorează faptului că unele victime nu sunt independente financiar, fie nu au fost lăsate să lucreze niciodată, iar perspectiva de a se întreţine singure pe ele şi copii le sperie, fie nu au studii, nu au calificările necesare şi nu acceptă să facă o muncă necalificată, fie nu cunosc limba - în cazul victimelor de altă naţionalitate, fie din convingere religioasă, în cazul femeilor de origine musulmană”, a declarat, pentru Mediafax, avocatul Giulia Crişan.

Unele victime sunt ameninţate pentru a se întoarce la agresor şi de cele mai multe ori cedează insistenţelor din partea partenerului.
„Unele femei nu sunt capabile emoţional să reziste rugăminţilor agresorului care devine deodată grijuliu, regretă faptele şi promite că nu se va mai întâmpla, altele sunt ameninţate de cele mai multe ori cu faptul că li se vor lua copiii pentru că ele nu au venituri şi nici condiţii locative ca să-i crească”, a mai spus Giulia Crişan.


Durata de găzduire este în medie de 14 zile după care victimele fie sunt reintegrate în domiciliu în baza ordinului de protecţie prin care a fost evacuat agresorul, fie sunt direcţionate către alte centre cu durată mai mare de găzduire.

Specialiştii recomandă victimelor să sune la 112 pentru a semnala faptul că au fost agresate, ca ulterior să poate intra în posesia ordinului de protecţie.


Ordinul de protecţie poate fi acordat pe o perioadă de cinci zile, timp în care agresorul este scos din locuinţă, iar dosarul e trimis de poliţist către un procuror care confirmă sau infirmă ordinul de protecţie provizoriu.

Psihologii spun că femeile abuzate de parteneri rămân cu aceştia din mai multe motive şi apoi încearcă să convingă lumea din jur că au o viaţă frumoasă şi o relaţie reuşită.
„Sunt situaţii în care femeia încercă să-şi salveze imaginea socială refuzând să arate drama pe care o trăieşte. Confortul material şi luxul, de asemenea, pot fi obţinute la preţul unei vieţi pline de agresiune. (...) Femeia ajunge la o dependenţă patologică de abuzatorul ei fără să poată să accepte posibilitatea de a ieşi din relaţie”, a precizat, pentru Mediafax, psihologul Keren Rosner.


Psihologul mai spune că abuzurile au devenit ceva normal pentru unele familii din România.
„Multe femei privesc ca expresie a normalităţii dacă bărbatul se comportă agresiv şi suportă cu resemnare acte de violenţă şi devalorizare publică. Pentru a-şi recâştiga forţa de a acţiona, ea ar trebui întâi să aibă o înţelegere corectă asupra faptelor. Această detaşare însă este greu de obţinut dacă ea rămâne în acel mediu în care va rămâne subjugată de frică, incertitudine şi valoare neapreciată”, a explicat psihologul.

În 2017, Asociaţia ANAIS a acordat servicii de consiliere şi/sau găzduire pentru 450 victime, iar în 2018, până în luna noiembrie, pentru 420 de victime.

Ultimele Stiri
abonare newsletter