Actualitate

Obiceiul clujenilor care dă o mână de ajutor hoților

Sărbătorile de iarnă sunt perioada din an cea mai aşteptată de hoţi. Aceştia profită din plin de naivitatea, dar şi de bunăvoinţa oamenilor. Le bat la uşă şi reuşesc să intre în casă sub diverse pretexte.

sursa foto Buna dimineata Iasi sursa foto Buna dimineata Iasi

Poliţiştii atenţionează că numărul furturilor din locuinţe prin metoda "împrietenirii" a crescut. Iar cei care cad cel mai uşor în plasa tâlharilor sunt bătrânii.

Perioada sărbătorilor este cea mai eficientă pentru hoţi, au constatat poliţiştii. Lumea pleacă în concediu, iar apartamentele rămase nesupravegheate îi îmbie pe spărgătorii de locuinţe. Obiceiul românilor de a posta tot ce fac pe reţelele de socializare le dă o mână de ajutor.


„Marea problemă e că oamenii postează pe aceste rețele de socializare locurile în care se află. Oamenii au obiceiul să-și facă publică plecarea din oraş”, spun poliţiştii.

Iar hoţii îşi perfecţionează periodic metodele. Mulţi dintre ei au făcut ani de zile "practică" în străinătate. Iar ponturile primite de la hoţii de altă naţionalitate au fost şi ele rapid importate.


“Bat la ușile oamenilor și le oferă produse gratis. Mere, oale, tigăi, obiecte electrocasnice mici. Mai există și varianta să vină să verifice, spre exemplu, instalația de gaze, instalația de energie electrică”, atrag atenţia oamenii legii.

Bătrânii sunt ţinte sigure în cele mai multe dintre cazuri. Legea este, însă, permisivă cu cei care comit escrocheriile, în sensul în care permite autorului să se împace cu victima. Împăcarea părților, conform legii, înlătură răspunderea penală.


Potrivit statisticilor Poliţiei Cluj, numărul furturilor a scăzut uşor în primele luni ale anului.

“În economia infracţiunilor patrimoniale, ponderea cea mai mare o ocupă infracţiunile de furt, respectiv 66,97% din totalul infracţiunilor patrimoniale. Această categorie de infracţiuni a înregistrat o scădere de -4,68% (4396/-216). Trebuie menţionat, de asemenea şi că numãrul infracţiunilor de furt din locuinţe, furt din societăţi comerciale şi furt de şi din autovehicule, a înregistrat o diminuare cu 11,06%, 13,07%, 8,33%, respectiv 30,04%”, transmite IPJ Cluj.


Poliţiştii clujeni vin cu câteva recomandări în ceea ce priveşte protejarea locuinţelor.

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi; obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter