Actualitate

1,5 mil. € pentru cel mai îngust pod din Cluj-Napoca. Primăria promite modernizarea Podului Porţelanului de 4 ani de zile

În 2014, Primăria Cluj-Napoca se lăuda că Podul Porţelanului va intra în reparaţii. De atunci, nu s-a întâmplat mai nimic, doar valoarea lucrărilor a crescut simţitor de la an la an.

Podul de pe strada Porţelanului este atât de îngust încât poate fi traversat de o singură maşină odată. Iniţial, acest pod nu a fost proiectat pentru traficul auto, însă, cu timpul, cartierele s-au dezvoltat, iar mai nou, odată cu extinderea oraşului, podul a devenit intens circulat. În fiecare dimineaţă se formează ambuteiaje, clujenii aşteptând la rând să folosească podul care permite accesul dinspre zona rezidenţială înspre strada Paris, zona Spitalului Clujana şi companiilor care au sediul în Piaţa 1 Mai şi de acolo spre centru.

Finanţarea pentru reabilitarea Podului Porţelanului este bugetată în fiecare an de primarul Emil Boc, iar lucrările încep potrivit edilului, în fiecare an.


În ceea ce privește acest pod, valoarea totală a investiţiei este de 7,16 milioane de lei cu TVA inclus. Podul Porţelanului are o lungime totală de 62 de metri, iar lăţimea totală a părţii carosabile este de 7,8 metri. Durata totală de execuţie este de 12 luni, iar investiția presupune realizarea unui pod nou în amonte cu amenajrea a două benzi de circulaţie, reabilitarea podului existent, dar și recalibrarea albiei în zona podurilor. Licitația pentru execuție a fost adjudecată de Diferit SRL, aceeași firmă care a construit Pod Traian.

“La Podul Porţelanului avem deja o licitaţie care este adjudecată. Mai avem încă de mutat două rânduri de utilităţi. Discutăm de gaz şi de electrica. În această săptămână, gazul va începe lucrările pentru mutarea conductei, urmând ca Electrica, după ce termină gazul, să facă această mutare. Deja Electrica s-a aprovizionat cu materialele necesare şi după ce vom muta aceste utilităţi, vom putea începe şi lucrările efectiv la reconstrucţia podului. Podul va avea două benzi de circulaţie, va avea piste pentru biciclete, va avea spaţiu pietonal, va fi suprailuminat, deci practic va asigura o fluenţă mult mai bună a traficului din întreaga zonă. Lucrările vor începe în primăvară, va fi organizarea de şantier, depindem foarte mult de cum reuşi să finalizeze lucrările cei de la gaz şi cei de la Electrica. După ce vor fi finalizate aceste lucrări, vom putea avansa nişte termene. Acolo este o conductă de gaz mare şi discutăm şi despre nişte transformatoare şi linii de 100 kilovolţi pe care le are Electrica în zonă”, a declarat, marţi, viceprimarul Dan Tarcea, la o emisiune la radio.


În acest an, Primăria a alocat 5 milioane de lei din bugeul local pentru construirea acestui pod.

În mai 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat modificări în ceea ce privește circulația în zona podului Porțelanului, în scopul îmbunătățirii fluenței circulației.


Potrivit unui comunicat de presă al municipalității de la acea dată, "având în vedere creșterea valorilor de trafic în zona strada Nădășel-Pod Porțelanului-strada Porțelanului, până la realizarea noului pod care să permită circulația concomitent în ambele sensuri, Primăria municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Poliția Rutieră, anunță amplasarea unui semafor mobil la Podul Porțelanului și schimbarea priorității în zonă astfel încât să fie posibilă degajarea circulației de pe pod". "Prin urmare, strada Nădășel va deveni fără prioritate și se vor amplasa două indicatoare rutiere stop de-o parte și de cealaltă a intersecției cu strada Alexandru Sahia", transmitea Primăria Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter