Actualitate

Pasaj subteran în Mărăști. Emil Boc: “Șoferii îl vor traversa în 60 de secunde”. Circulația va fi reorganizată

Primăria Cluj-Napoca a decis construirea unui pasaj subteran în Mărăști, iar potrivit primarului Emil Boc, la suprafață vor circula mijloacele de transport în comun și bicicliștii, iar în subteran mașinile.

Edilul Clujului a spus că pasajul va fi traversabil în 60 de secunde, comparativ cu 5 minute cât îi ia unui șofer să traverseze sensul giratoriu din Mărăști.

“Luni, în Comisia de Circulație, am discutat variantele de pasaj de la Mărăști. Se avansează destul de repede pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul Pasajului Mărăști, astfel încât în ianuarie, februarie, cel târziu, să intre în Consiliul Local aprobarea studiul de fezabilitate. Se propune, nu este o variantă finalizată, ca pasajul să fie subteran pe unde să vină mașinile, să intre și să iasă din sensul giratoriu, iar la suprafață să circule doar transportul în comun și să fie spații deschise și pietonale. Pasajul va porni de la Biserica Sf. Petru și se va ieși dincolo de pasajul Mărăști, locațiile exacte vor fi precizate când va fi finalizat studiul. Dacă astăzi traversarea sensului giratoriu din Mărăști îți ia cam 300 de secunde, în jur de 5 minute, ce ne-a spus proiectantul, că de la 300 de secunde se va ajunge la 60 de secunde. De la 5 minute, la un minut se va ajunge să ai viteza de traversare a actualului sens giratoriu din Mărăști unde, astăzi, există cel mai mare blocaj. La nivel tehnic în Consiliul Local vom vedea variantele propuse pentru că încă se lucrează și nu aș vrea să influențez decizia. Doar s-a stabilit că este subteran și că este la suprafață transport public, biciclete și spații deschise”, a precizat Boc la o emisiune la radio.


Boc nu a precizat la cât se ridică costurile pentru acest proiect.

Despre proiectul unui pasaj subteran în Mărăști, primarului Clujului vorbește încă din 2016.


“Evident sunt lucrările care vizează realizarea unor pasaje supraterane sau subterane, în principiu, probabil vor fi subterane. În Mărăşti vrem să realizăm un pasaj care să evite zona sensului giratoriu. Rămâne în discuţie dacă să fie suprateran sau subteran. Suprateran ar fi mai ieftin, mai uşor de făcut, dar nu are estetica corespunzătoare. Subteran este mai eficient din perspectivă estetică, dar este mai scump, dar ne vom consulta şi vom lua o decizie în acest sens. La fel pasaj pe Tăietura Turcului, acolo ne blocăm pe zona respectivă, şi nu în ultimul rând în Piaţa Mihai Viteazu, un pasaj subteran pentru a elimina traficul pietonal care fragmentează circulaţia”, spunea Boc în noiembrie 2016.

La începutul acestui an, viceprimarul Dan Tarcea spunea că pasajul va porni din zona Bisericii Sf. Petru și va ieși înainte de podul de pe Aurel Vlaicu, după cinema Mărăști.


“Ne dorim să analizăm toată zona de acolo cu Aleea Bibliotecii, cu Dorobanților, cu strada Fabricii, ca să putem fluidiza cu adevărat traficul din zona respectivă”, spunea la acea dată Tarcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter