Actualitate

Sociologul Vasile Dîncu: României îi lipsesc cetăţenii; trebuie să ne dedicăm mai mult ţării

Sociologul Vasile Dâncu apreciază că, la 100 de ani de la Marea Unire, României îi lipsesc chiar cetăţenii şi îi îndeamnă pe români să se dedice mai mult ţării, considerând că este mai important ce se va întâmpla în următoarea sută de ani decât modul în care se va sărbători Centenarul.

"România există şi trebuie să vedem ce facem cu ea. La 100 de ani, nu e nevoie să facem sărbători mari, de Centenar, dar ar trebui să ne îngrijorăm că au trecut 100 de ani şi poate că nu am făcut destul, dar timpul nu este încă pierdut. Avem 100 de ani în faţă pentru următorul centenar, în care trebuie să ducem România la normalitate, pe şinele cele bune spre civilizaţie şi modernizare. În rest, vor fi polemici, unora nu o să le placă Centenarul, nu o să le placă modul cum se sărbătoreşte, dar cred că asta are mai puţină importanţă. Trebuie să fim conştienţi de un lucru: România are multe defecte şi le putem găsi în fiecare zi; are şi un potenţial fantastic al oamenilor. Îi lipsesc cetăţenii, adică noi înşine. Trebuie să ne dedicăm mai mult României, fiecare cu tot ceea ce poate, şi cred că acesta este cel mai bun mesaj pentru Centenar", a declarat Vasile Dîncu joi, la Năsăud, cu ocazia primirii titlului de cetăţean de onoare al oraşului său natal.

Fostul vicepremier Vasile Dîncu a vorbit şi despre importanţa identificării "unor priorităţi care să însemne sensul nostru comun pentru România".


"Să ne uităm mai puţin la detalii şi să ne uităm la esenţial, adică la sensul colectiv şi la găsirea unor priorităţi care să însemne sensul nostru comun pentru România. Şi cred că se poate, doar că avem nevoie de un pic de trezire, să zicem, la acest Centenar, la această sărbătoare. Cred că România există de mai mult de 100 de ani, de sute de ani, şi nu trebuie să ne blocăm în această sărbătoare. Cred că, de fapt, este mai important ce facem după Centenar, şi, dacă se schimbă ceva după Centenar, înseamnă că am sărbătorit sau nu, dar am înţeles ce înseamnă istoria şi cum vom merge înainte", a mai declarat Dîncu.

abonare newsletter