Actualitate

Eliminarea subvenţiei la căldură nu îi afectează pe clujeni

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/02_ziua/04-emil miron nicolae ivaschescu sorin apostu conf primarie rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p />Primarul a declarat ieri că preţul gigacaloriei la Cluj-Napoca va rămâne acelaşi, mai exact 165 de lei.

Primarul Sorin Apostu a anunţat ieri că diferenţa între preţul de producţie a gigacaloriei (354 de lei) şi cel plătit în prezent de clujeni (165 de lei) va fi suportată de Consiliul Local, fiind prevăzută în bugetul pe acest an.

Chiar dacă Guvernul a eliminat subvenţiile pentru încălzire, clujenii vor plăti în această iarnă “aceeaşi factură”, a anunţat ieri primarul muncipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.


37.000 de clujeni, branşaţi la încălzirea centralizată

“Ştiam de patru ani că UE va interzice aceste subvenţii. Aici (la Cluj-Napoca – n.r.) am început reabilitarea termică a blocurilor, iar prin sistemul de cogenerare revin 4,3 milioane la Primărie, prin livrarea energiei electrice. Preţul gazului va fi menţinut, s-ar putea chiar să scadă”, a explicat Apostu.


“Subvenţia la încălzire a fost preluată de Consiliul Local Cluj-Napoca, iar clujenii vor plăti, practic, acelaşi preţ la factura de energie termică pe parcursul iernii. Mai mult, prin ajutorul oferit de la stat, unii clujeni vor plăti mai puţin decât anul trecut. Eliminarea subvenţiei era un lucru pe care îl ştiam cu toţii de patru ani, iar noi am luat măsuri, am făcut investiţii şi, datorită unui management bun, am reuşit să asigurăm şi alte surse. Prin sistemul de cogenerare, primim înapoi aproape cinci milioane de lei, lucru care ne dă posibilitatea ca, fără a modifica bugetul local, să menţinem acelaşi preţ al gigacaloriei în această iarnă către populaţie, care va rămâne la fel ca anul trecut, 165 de lei. Diferenţa de la 354 de lei pe gigacalorie, care este preţul maximal de producţie, care era acoperită în părţi de stat şi Consiliul Local, va fi suportată de consiliu, fiind deja prevăzută în bugetul pe acest an”, a explicat primarul Sorin Apostu.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai precizat că oricum, pe aceste subvenţii “nu se putea baza”, venind de obicei cu întârziere sau mai rău, “deloc”. Potrivit lui Apostu, Guvernul “ne este încă dator cu 17 milioane, bani care nu au venit nici până acum”.


În prezent, 37.000 de familii sunt branşate la sistemul central de încălzire. Din acestea anul trecut 3.400 de persoane au beneficiat de subvenţii, iar anul acesta numărul lor ar putea creşte, a adăugat primarul.

Subvenţia nediferenţiată a fost eliminată


Anul acesta a fost eliminată subvenţia acordată nediferenţiat şi va creşte valoarea ajutoarelor de încălzire alocate prin bugetul Ministerului Muncii la 345 de milioane de lei, a anunţat primul-ministru Emil Boc. Până acum se acordau ajutoare tuturor, indiferent de venit prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi prin Ministerul Muncii, în funcţie de venit. „O bună parte din subvenţia pe care Guvernul o dădea generalizat, la toată lumea, se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de încălzire acordate persoanelor
care au venituri mici,” a explicat şeful Executivului.

Premierul Emil Boc a precizat că la aceste ajutoare se va adăuga subvenţia acordată de autorităţile locale, care anul trecut s-a cifrat la aproximativ 700 milioane de lei. Numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire creşte de la 200.000 la 320.000 de persoane.


Potrivit noii hotărâri, va creşte plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de încălzire pentru persoanele singure, la 1.082 lei pe persoană. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse între 786 lei şi 1.082 lei vor beneficia de o compensare de 10%.

În ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, aceasta se poate situa între 0 şi 63%.

Şeful Executivului a arătat, de asemenea, că autorităţile locale, în funcţie de resursele proprii, pot aproba, prin hotărârea consiliului local, ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de Guvern.

Liga Habitat critică ajutoarele de încălzire

Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat nu este de acord cu actualele tranşe şi cu întîrzierea cu care aceste ajutoare ajung la beneficiari.

Nemulţumiţi de valorile mult prea mici ale tranşelor, reprezentanţii Habitat cer înlocuirea cu alte valori. Astfel, ei propun o compensare pentru perioada 1 octombrie 2011 - 30 aprilie 2012 de 90% pentru venituri de 300 de lei, de 80% pentru venituri între 301- 400 lei, de 70% pentru venituri între 401 - 500 lei şi scăderi succesive de câte 10% pentru fiecare 100 de lei. În plus, pentru persoana singură reprezentanţii Habitat propun o majorare a compensării de 10%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter