Actualitate

Au asigurare de sănătate, dar trebuie să-şi plătească operaţiile

<p />Angajaţii din sistemul de ordine publică se plâng că nu beneficiază de servicii medicale gratuite din cauză că nu figurează ca asiguraţi şi acuză Casa OPSNAJ că nu trimite situaţia contribuţiilor la CNAS.

Angajaţii care plătesc asigurarea de sănătate la Casa de Asigurări de Sănătate OPSNAJ se plâng că nu beneficiază de servicii medicale gratuite din cauză că nu figurează ca asiguraţi în sistem şi acuză instituţia că nu trimite periodic situaţia contribuţiilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conducerea Casei OPSNAJ afirmă că, din această primăvară, asiguraţii nu apar în sistem din cauză că, la nivelul casei, se implementează sistemul informatic unic integrat (SIUI).


Plătesc contribuţii, dar nu figurează ca asiguraţi

Reprezentanţii angajaţilor de la Penitenciarul Gherla au semnalat ieri problema cu care se confruntă atât ei, cât şi alte categorii de persoane care plătesc asigurarea la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (Casa OPSNAJ).


Călin Rotar, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Cluj, a declarat că, de un an, toţi colegii lui din sistem trebuie să plătească pentru consultaţii, analize şi alte servicii medicală dacă nu fac dovada că sunt asiguraţi, cu toate că oamenii sunt cu plata asigurării la zi.

„Medicul de familie nu poate da niciun bilet de trimitere pentru că spune că nu sunt asiguraţi”, afirmă Călin Rotar. De asemenea, liderul de sindicat a mai dat exemplul unui coleg care a căzut într-un canal, dar când a mers la spitalul din Gherla i s-a spus că nu poate fi ajutat din cauză că nu este asigurat.


Rotar adaugă că în astfel de situaţii, oamenii trebuie să meargă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi să facă dovada că sunt asiguraţi la cealaltă casă de asigurări pentru a beneficia de gratuitate. Rotar este de părere că evidenţa asiguraţilor ar trebui ţinută de toate casele de asigurări, ca să nu mai apară astfel de probleme.

De vină este sistemul informatic unic integrat


Directorul medical al Casei OPSNAJ, Ioana Dumitrescu, explică faptul că oamenii nu apar în sistemul de asigurări din cauză că la nivelul casei acum se implementează SIUI în care sunt înregistraţi toţi asiguraţii.

„Noi suntem în faza de implementare a SIUI, dar, de comun acord cu CNAS, am convenit să nu se pună problema ca pacienţii să sufere până când finalizăm SIUI”, declară Ioana Dumitrescu. Ea mai spune că în această perioadă de realizare a SIUI, asiguraţii Casei OPSNAJ trebuie să ceară adeverinţă de la angajator, care va fi avizată de casa de asigurări şi în acest mod pot beneficia de servicii medicale.


Potrivit Ioanei Dumitrescu, asiguraţii casei au început să nu apară în sistem abia din luna mai şi de un an cum spun sindicaliştii din Gherla.

Pe de altă parte, conducerea Casei OPSNAJ precizează că cei aproximativ 500 de angajaţi ai Penitenciarului Gherla au trimis lista cu CNP-urile lor şi au fost introduşi în SIUI.

Giurgiu va sesiza Ministerul Sănătăţii

Deputatul independent Mircia Giurgiu a declarat ieri că îi va sprijini pe angajaţii din penitenciarul Gherla şi va trimite o solicitare Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Sănătăţii pentru rezolvarea cât mai rapidă a situaţiei asiguraţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter