Actualitate

20 mil. € pentru transformarea malurilor Someșului. Alei pietonale, piste de biciclete și terase și o porțiune navigabilă

Malurile râului Someş, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat un concurs internaţional de soluţii iniţiat de primărie.

Proiectul câștigător al concursului de soluții pentru amenajarea Someșului aparține unei echipe de arhitecți din Spania.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, spune că 10 kilometri de Someș vor fi amenajați.


“În ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, am votat PUZ-ul pentru Someș și parteneriatul cu Apele Române. Prin acest proiect ne dorim ca Someșul să iasă din izolare, să se deschidă pentru alte zone ale orașului pe care le traversează. Ne dorim să avem un spațiu de contact cu apa, cu natura, cu oamenii, practic să fie parte integrantă din ecosistemul nostru. Astăzi, accesul la Someș este dificil, în anumite zone nu ai acces la apă și cred că odată cu reamenajarea acestui obiectiv extrem de important pentru clujeni vom avea un spațiu verde suplimentar. Discutăm de 10 kilometri de Someș care vor fi amenajați pe o parte și pe cealaltă. Someșul are 16 kilometri pe raza municipiului Cluj-Napoca și ne propunem să amenajăm 5 kilometri de la intrare, în două etape”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Potrivit viceprimarului, proiectul de amenajare a Someșului se ridică la 20 de milioane de euro, bani europeni.


“Este un proiect și scump, între 15 și 20 de milioane de euro, poate să depășească 20 de milioane de euro în funcție de soluțiile de la proiectare. Ne dorim să facem acest proiect pe fonduri europene, să obținem bani europeni pentru reamenajarea Someșului. Proiectul este eligibil și se află în faza de proiectare. Ce se va întâmpla când va fi gata proiectul? Vom avea 10 kilometri de piste pentru biciclete, 16,2 kilometri de alei și trotuare, 3,8 kilometri de terase comune, zone verzi 114.000 metri pătrați, 114 hectare de spațiu verde, vom planta aproape 2000 de arbori de mari dimensiuni fără să afectăm arborii care sunt deja în zonă. Vom avea și o porțiune navigabilă, cu ambarcațiuni de mici dimensiuni pentru agrement, amenajată în zona Sălii Polivalente. De la intrarea Someșului în Cluj-Napoca dinspre Florești va începe să fie amenajat. Va fi o porțiune amenajată până la Astoria, după care cea de-a doua porțiune va fi în zona Parcului Armătura. Vor fi și restricții de circulație pe strada Mamaia, pe Dragalina, vom reorganiza puțin și zona de acolo. De asemenea, va fi și o punte de legătură între Someș și Cetățuie”, a mai spus Tarcea.

CITEȘTE ȘI


Spaniolii schimbă malurile Someşului. Apar alei pietonale, piste de biciclete și terase. Parcarea de la Sala Sporturilor ar putea dispărea

CITEȘTE ȘI


S-a decis cum vor fi amenajate malurile Someşului

Ultimele Stiri
abonare newsletter