Actualitate

Semne pozitive pe piaţa muncii

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/02_ziua/03 silviu bian.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rata somajului nu va mai creşte, iar formarea profesională va fi corelată cu piaţa muncii, au anunţat la Cluj reprezentanţii ANOFM.

Prezent ieri la Cluj-Napoca, Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a dat o undă de speranţă în ceea ce priveşte piaţa muncii.

Silviu Bian a declarat ieri că şomajul nu va mai creşte cu mult în următoarea perioadă. “Cred că rata şomajului se va aplatiza. Desigur că acum am avut activităţile sezoniere, care încep să se termine, au venit absolvenţii, dar rata nu a crescut foarte mult, ca în alţi ani. Cred că va fi undeva la 4,8 de la 4,77%, deci o creştere foarte mică”, a precizat el.


Conferinţă internaţională

Silviu Bian a fost prezent ieri la Cluj-Napoca cu ocazia deschiderii conferinţei cu tema „Proiecte internaţionale de modernizare a Serviciilor Publice de Ocupare: schimb de bune practici”, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. La deschidere a participat şi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Iveschescu, reprezentantul României în Comisia Europeană.


Conferinţa va dura două zile şi este prima de acest fel organizată în România, a precizat Bian. El a explicat că municipiul Cluj-Napoca a fost ales ca gazdă din două motive – “prezenţa aeroportului, pentru că a fost nevoie ca reprezentanţii să ajungă uşor, şi rezultatele foarte bune ale echipei de la AJOFM Cluj”.

Fonduri pentru formare profesională


Secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu a declarat, la rândul său, că la nivelul ANOFM există fonduri pentru programe de formare profesională, atât de la bugetul de stat, cât şi din surse europene.

“Este importantă formarea profesională, care ar trebui corelată cu piaţa muncii, cu locurile de muncă care sunt efectiv disponibile. Va trebui să formăm persoane exact în meseriile de care este nevoie, pentru a putea avea şi o finalitate, adică să formăm şi să şi angajăm. Există bani pentru această formare profesională la ANOFM, veniţi de la bugetul de stat, şi există şi o axă pe fonduri europene, special pentru formarea profesională. În ceea ce priveşte formarea profesională, ar trebui făcută o analiză a pieţei muncii şi ar trebui consultaţi toţi cei implicaţi, şi mă refer la firme private, la ONG-uri, care angajează, să avem în vedere solicitările lor. Ministerul Muncii este interesat de crearea de locuri de muncă. Ne dorim să consultăm mediul privat, să avem această formare profesională efectiv pe locurile de muncă care pot fi create, pentru a avea o finalitate după formare, adică angajarea persoanelor”, a spus Ivăşchescu.


Manifestarea de la Cluj se desfăşoară sub egida Centrului Regional pentru schimb de experienţă şi bune practici al Serviciilor Publice de Ocupare din Sud-Estul Europei (CPESSEC).

La conferinţă participă reprezentanţi ai serviciilor de ocupare din 15 ţări europene, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.


Sistem cu info-touch-uri şi call-center la AJOFM Cluj

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va beneficia de unul dintre cele mai performante sisteme pentru plasarea forţei de muncă, prin două proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de 7,1 milioane de euro. În cadrul proiectelor va exista un call-center şi un sistem info-touch destinat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. “Prin call-center, operatorii sună şomerii, ca să le oferim posibilitatea să-şi verifice singuri oferta de locuri de muncă. Este deja terminată aplicaţia şi pot să se prezinte la agenţii şi pe info-touch-uri tastează meseria şi găsesc angajatorul şi toate datele legate de ofertă. Acest soft este deja operaţional, de săptămâna viitoare este util în cadrul agenţiilor din Cluj şi din Alba, se pot vedea la lucru aceste proiecte. Call-center-ul deja funcţionează şi ajunge în cele mai mici comune ale judeţului şi oamenii sunt sunaţi şi li se oferă locuri de muncă”, a explicat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don. În cadrul proiectului respectiv, vor primi telefoane şi şomerii care nu dispun de asemenea posibilităţi, dar telefoanele pot fi folosite doar pentru a fi sunaţi de către operatori.

Prin celălalt proiect, info-touch, se va realiza viza şomerilor, care nu pot să se prezinte decât personal, eliminându-se astfel eventualele abuzuri din partea şomerilor sau a funcţionarilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter