monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum să stochezi anvelopele pe timp de iarnă (P)

Sezonul rece și-a intrat în drepturi în toata țara. Zăpada a pus stăpânire pe străzile patriei, blocând circulația în multe puncte de tranzit ale țării și obligând șoferii să aștepte descongestionarea.

O situație care duce la blocarea traficului o reprezintă șoferii care nu s-au pregătit cu anvelopele de iarnă și pierd aderența mașinii când conduc pe zăpadă cu anvelopele de vară. Dacă nu ați făcut-o nici până acum, e timpul să montați cauciucuri de iarna pentru că starea meteo o cere.

Dacă însă ați fost atenți la prognozele meteo și la starea vremii de afară și ați montat anvelope de iarnă din timp, așa cum este recomandat, înseamnă că ați rămas cu problema stocării anvelopelor de iarnă, fie că sunt janțate sau dejanțate. Există diferite soluții, precum depozitele de anvelope unde vă sunt păstrate setul de cauciucuri, janțate sau nu, pe perioada iernii contra unei taxe. Mulți șoferi preferă însă să aleagă depozitarea fie în debaraua casei sau în garaj, fie în boxa de la parter a blocului. Dacă alegeți să stocați anvelopele pe propria răspundere, este important să respectati anumite criterii pentru a fi siguri că veți găsi anvelopele într-o stare bună pentru a le monta în noul sezon cald.


Cum să depozitați setul de anvelope auto peste iarnă

1) într-un loc ferit de soare și precipitații


Efectul principal al expunerii îndelungate a anvelopelor la razele soarelui îl reprezintă microfisurile în cauciuc, denumite fisuri meteo. Acestea apar în timp, dacă se expun anvelopele la soare și afectează structura de rezistență a anvelopelor. De asemenea, expunerea cauciucurilor la precipitații dăunează în special dacă anvelopele sunt dejanțate, apa pătrunzând în interiorul pneurilor și alterând structura cauciucului în timp.

2) într-un loc ferit de substanțe toxice sau inflamabile


Acest aspect este unul evident, însă pot fi cazuri de substanțe care pot părea inofensive însa vaporii de la ele pot afecta cauciucul. Cel mai sigur este să eliminați orice substanță chimică din jurul pneurilor pentru a evita riscul de deformări.

3) fără a fi aplicată presiune asupra lor


Nu este recomandat să stocați alte obiecte deasupra cauciucurilor, pentru a salva spatiu de depozitare. De asemenea, dacă anvelopele sunt janțate, este recomandat să le stocati una lângă alta și nu una peste cealaltă, greutatea celor de deasupra afectânt flancul anvelopei de la baza. Dacă sunt dejanțate, puteți să le stocati una peste alta, greutatea lor proprie nefiind îndeajuns de mare pentru a afecta integritatea celei de jos.

Prin urmare, există o serie de sfaturi ce trebuie respectate în cazul în care le depozitați într-un spațiu propriu. Nu este recomandat să stocati anvelopele în aer liber, peste iarnă, motivele fiind descrise mai sus. Acordați atenția necesară depozitării anvelopelor, starea lor putând fi ușor afectată.