Actualitate

Puțin peste 400 de floreșteni au votat în cadrul bugetării participative

Doar 433 de persoane au votat proiectele înscrise în cadrul Bugetării Participative.

După ce la Cluj-Napoca a fost implementat proiectul de bugetare participativă, prima inițiativă de acest gen din România, primarul comunei Florești, Horia Șulea, a luat exemplul și i-a îndemnat pe floreșteni să vină cu idei de proiecte, care le-ar îmbunătăți traiul.

15 proiecte și 400 de voturi


Valoarea proiectului a fost stabilită la 1 milion de lei. Astfel, în perioada septembrie-octombrie au fost depuse un număr de doar 15 proiecte, dintre care 7 au fost considerate eligibile și pe care floreștenii au trebuit să le voteze. Cu toate că majoritatea proiectelor au fost inițiative relativ bune, floreștenii nu s-au înghesuit să voteze, astfel însumându-se doar un număr de 433 de voturi, în contextul în care în Florești locuiesc peste 30.000 de persoane.

Unii au acuzat încă de la început că sunt probleme cu site-ul, că nu se înregistrează voturile.


„Se pare că site-ul de bugetare participativă Florești are ceva… probleme. Oamenii nu primesc confirmarea pentru logare în cont, ca să poată vota. De asemenea, eu sunt logată, având datele de când am depus proiectul. Am votat, îmi arată că am votat, dar nu se contorizează la voturile proiectului. E foarte interesant. Deduc că nu vom avea siguranța privind veridicitarea votării”, a spus o floreșteancă în primele zile după ce s-a dat drumul procesului de votare.

În urmă cu câteva zile, s-a terminat perioada în care locuitorii comunei Florești puteau să își exprime preferințele în ceea ce privește proiectul, iar voturile adunate au fost într-un număr extrem de mic.


„A fost problematică platforma. Eu am intrat să votez și, deși am votat, nu s-a schimbat numărul de voturi pe platformă și nici mail de confirmare nu am primit. Să nu mai zic de distracția cu user și parolă. Un proiect bun, dar pus în aplicare prost, ca multe altele”, a zis un floreștean după ce procesul de votare s-a încheiat.

Cele mai votate proiecte


Trei dintre cele 7 proiecte au fost mai appreciate în rândul celor câteva sute de persoane care și-au exprimat preferințele.

Proiectul cu cele mai multe voturi (239) are în vedere amenajarea unei pasarele pietonale în zona Metro. Aceasta ar avea în vedere: creșterea siguranței pietonilor, fluidizarea traficului rutier prin desființarea unei treceri de pietoni, reducerea accidentelor rutiere.


Cu un număr de doar 149 de voturi este un proiect care propune un studiu al traficului, pentru a găsi soluții. Voturile sunt puține, în contextul în care comuna Florești s-a dezvoltat într-un ritm alert în ultimul deceniu, iar floreștenii se confruntă zilnic cu problema traficului.

„Problemele nu sunt doar la nivelul circulației autoturismului, dar și pentru accesul pietonal și cu biciclete. Străzile sunt puține ca număr și înguste, trotuarele sunt foarte înguste sau nu există de loc, sistematizarea intersecțiilor lasă de dorit”, a specificat inițatorul proiectului.

Obiectivele studiului de trafic ar avea în vedere: estimarea fluxurilor de trafic, armonizarea dezvoltării rețelei de transport, identificarea necesității înfințării de străzi noi, trotuare, piste de biciclete, planificarea și analiza liniilor de transport public, reducerea timpilor de deplasare și siguranța participanților la trafic.

Cel de-al treilea proiect, aflat la o distanță considerabilă de celelalte, cu doar 21 de voturi, propune amenajarea unei alei pietonale asfaltate care să aibă băncuțe, coșuri de gunoi, arbuști ornamentali pentru plimbare și relaxare pe porțiunea de dig de la baraj spre Gilău.

 

abonare newsletter