Actualitate

Artist rus: „Nu prea aveți monumente de artă modernă în Cluj”

Un artist rus care a venit în Cluj pentru evenimentul Lights On Romania a criticat obiectele de artă care se află în centrul orașului.

Cu ocazia evenimentului care dorește să le arate clujenilor că lumina poate să devină artă, „Lights On Romania”, Leonid Tishkov a venit să prezinte lucrarea lui, „Private Moon”, care s-a plimbat prin toată lumea. Bătând Clujul la pas, artistul a făcut o remarcă ce ar trebui să tragă semnale în lumea cultural clujeană.

"În afară de statuia aia din Centru (Stâlpii Împuşcați - Liviu Mocanu n.r.) nu prea aveți monumente de artă modernă", a spus Tishkov.


Tocmai din acest motiv, organizatorii evenimentului Lights On Romania doresc să folosească această perioadă, înainte de Crăciun, pentru a-I ajuta pe oameni să descopere monumente-instalații de lumină cu poveşti fascinante, aşa cum se întâmplă în marile oraşe ale lumii.
 

„Leonid Tishkov este unul dintre artiștii invitați în acest an la Light On Romania, care se dorește a fi un circuit al instalațiilor de lumină, o premieră pentru oraș. Una dintre lucrările lui Leonid e incredibil de faimoasă în rândul evenimentelor de acest gen din toată lumea și anume, instalația Private Moon, care e un poem visual la adresa unei luni care s-a prăbușit pe Pământ și a fost găsită de un bărbat care a decis să o ia cu el în toată aventurile vieții lui. Luna ajunge în premieră la Cluj. A mai fost în România, dar niciodată la noi. Alături de Lună, mai avem și alte instalații, realizate de tot de Leonid, dar și de alți artiști internaționali și naționali pe care îi aducem la Cluj. Prin acest eveniment, noi încercăm să întregim un peisaj care este destul de întunecat în această perioadă, pentru că noaptea este mai lungă decât ziua și atunci încercăm să folosim lumina ca vector principal pentru a transmite niște mesaje artistice pure, astfel încât să dăm ocazia publicului larg să descopere orașul cu alți ochi în această perioadă și să aibă suplimentar alte motive pentru a ieși din casă și pentru a se plimba prin oraș”, a explicat Andi Daiszler, unul dintre organizatorii evenimentului.


Evenimentul LightsOn- The light artworks circuit începe în data de 16 noiembrie, iar lucrările de artă expuse vor putea fi admirate de clujeni până la sfârșitul anului.

Explicație foto: „Private Moon”, lucrare realizată de artistul rus Leonid Tishkov

abonare newsletter