Actualitate

Der Spiegel: România a descoperit ceva mai bun decât euro

<p /><span lang="RO" />În contextul problemelor din zona euro, Der Spiegel scrie despre Roşia Montană că România a descoperit ceva mai bun decât euro.

România încă mai are nevoie de mulţi ani de pregătire în ceea ce priveşte fiscalitatea pentru a se putea alătura zonei euro. În prezent, ţara nici măcar nu a fost inclusă în Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ceea ce ar putea să o aducă mai aproape de introducerea monedei unice, scrie Der Spiegel. Dar, în contextul problemelor datoriilor suverane din zona euro - la care se adaugă şi temerile investitorilor faţă de dolarul american- România se pare că a găsit ceva mai bun: aurul. Preţul aurului a atins un nivel record de 1.900 dolari uncia, iar România are cele mai mari rezerve de aur şi argint, din întreaga Europă.  


„Este în interesul României ca exploatarea aurului să înceapă cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, săptămâna trecută. Luni, el a adăugat că „orice ţară care dispune de resurse trebuie să le folosească”, notează cotidianul în ediţia online. Dar există o problemă. Pentru a extrage aurul, satul Roşia Montană, situat la poalele Munţilor Carpaţi din Transilvania, ar trebui, cel mai probabil, să fie complet distrus. În plus, aproximativ 200 de tone de rocă ar urma să fie aruncate într-o vale din apropiere şi alte aproximativ 250 de milioane de tone de deşeuri, în special cianura folosită în extracţia aurului, vor fi depozitate în spatele unui baraj uriaş.

 


„Vrem să muncim!”

 


Mai mult decât atât, Roşia Montană este una dintre cele mai vechi situri miniere din lume, cu o istorie care se întinde pe o perioadă de circa 2.000 de ani. România a luat în considerare, inclusiv includerea satului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Parţial, ca urmare a acestei lungi istorii, majoritatea românilor se opun proiectului, care până acum a fost blocat de tot felul de iniţiative ale cetăţenilor. Cu toate aceastea, cu o cotaţie a aurului în permanentă creştere, eforturile lor s-ar putea dovedi zadarnice. Roşia Montană Gold Corp,deţinută în proporţie de 80% de acţionari canadieni, a declarat că speră să extragă până la 10,6 milioane de uncii din cele patru puncte de extracţie pe care vrea să le sape în zonă. Având în vedere cotaţia actuală, ar putea fi vorba de 18 miliarde de euro. De asemenea, până la 1.600 de tone de argint ar putea fi extrase din zonă.

În plus, în zonă, există numeroşi cetăţeni care doresc ca proiectul să fie aprobat. La fel ca multe regiuni rurale din Romania, locurile de muncă de la Roşia Montană sunt puţine. Luni, un grup de mineri s-a adunat la primărie pentru a protesta: „Vrem să muncim!” au strigat ei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter