Actualitate

Toalete publice la preţ de apartament, la Cluj. Costă 50.000 de euro fiecare

Primăria Cluj-Napoca a plătit 191.498 de euro pentru patru toalete publice de lux, ceea ce înseamnă că una singură costă aproape 50.000 de euro. Recent, astfel de toalete publice au fost achiziţionate şi de Constanţa, la un preţ asemănător.

Toaletele vor ajunge la începutul acestei săptămâni la Cluj, însă deocamdată nu se ştie când vor putea fi folosite, pentru că nu au fost finalizate reţelele utilitare. Noile WC-uri publice vor fi montate în zone aglomerate ale oraşului, în Parcul Central, în Piaţa Mihai Viteazu, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi la baza sportivă din cartierul Gheorgheni.

„E vorba despre toalete ultramoderne, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoane cu dizabilităţi. Am stabilit şi locurile unde acestea vor fi amplasate”, susţine primarul Emil Boc.


Astfel de toalete publice mai există în România la Constanţa, iar primăria oraşului de pe malul mării a fost criticată în trecut, când le-a achiziţionat tot la preţul de 50.000 de euro, pentru risipa banului public.

La Cluj, toaletele au fost cumpărate chiar la cererea clujenilor. Asta după ce printre proiectele câştigătoare de bugetare participativă s-a aflat şi unul propus de o clujeancă, intitulat „Toalete pentru toţi”.


Clujul a plătit peste 65.000 de euro pentru două chioşcuri de lux

La Cluj, achiziţia toaletelor publice de lux aminteşte de un alt episod, care a stârnit polemici la data respectivă.


La începutul anului trecut, municipalitatea instala două chioşcuri „multifuncţionale”, fiecare având 9,45 metri, în valoare de peste 65.000 de euro, fără TVA, în centrul oraşului, unde ar fi urmat să se vândă suveniruri şi flori. Deşi a trecut un an şi jumătate de atunci, unul dintre cele două chioşcuri este şi acum gol.

La momentul respectiv, PSD Cluj a sesizat Curtea de Conturi şi a solicitat efectuarea unui control, având în vedere preţul plătit de administraţia locală, însă fără urmări.

abonare newsletter