monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Când profesorii nu știu să scrie, ce așteptări să avem de la elevi? Cum se exprimă o profesoară de la un liceu cu pretenții din Cluj

O profesoară care predă la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca a trimis presei un text despre o excursie pe care a organizat-o împreună cu elevii. Textul este scris într-un limbaj de lemn, nedemn de statutul ei, cu prescurtări, arătând mai râu decât o compunere de clasa a V-a.

Poză din excursia organizată de profesoara cu limbaj de lemn

Claudia Sandea, profesoară de matematică la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, a dorit să facă public în presa locală un articol despre o excursie pe care a organizat-o cu ocazia „Săptămânii altfel”. Pe lângă faptul că nu se știe exact de ce a considerat că o simplă excursie la câțiva kilometri de Cluj necesită atenția presei, textul pe care profesoara l-a trimis este scris într-o autentică limbă de lemn, fără diacritice și cu multe prescurtări, cel puțin suspecte pentru un „autor și coautor, referent, colaborator la editarea unor cărți, ghiduri, culegeri de probleme, reviste de specialitate necesare elevilor, articole și referate științifice”, după cum îi scrie în CV.

Citiți textul integral și vă minunați:

„Am inceput cu dreptul, saptamana de "scoala altfel"! Cum anume? Cu o vizita la Muzeul traditional "Poarta de su' Feleac, la cca 4 km. de Cluj, in cartierul Sopor. Luni dimineata, ne-am deplasat acolo, sa-l vada cu ochii lor si elevii claselor a V-a A si a VII-a de la Colegiul National Pedagogic "Gh. Lazar". Sigur, ne-am anuntat din timp vizita, asa ca am fost asteptati si intampinati cu drag de proprietarul muzeului, dl. Ghita Capusan si doamna Rodica, sotia dansului. Din primele minute, dl. Ghita, in stravechiul costum popular romanesc, in care noua ni se parea a fi un "dac de pe Columna", ne-a introdus in lumea bunicilor si stra, strabunicilor nostri, traitori la sat. Cu totii am putut vedea pe viu, si nu numai vedea, dar si pipai cu degetele, comori "de aur" ale stramosilor nostri tarani, pe care Dl. Ghita le-a adunat cu f. mare grija si respect, din toata zona si nu numai: unelte de munca, la camp, in gospodarie ori in casa, straie populare,confectionate manual din canepa ori bumbac, cu broderii de vis, toate aranjate cu gust intr-un decor mirific, de covoare, blide si stergare, pe care, cei ce mai avem bunici ori rude la tara, le mai putem vedea si acolo. Apoi a intrat in actiune doamna Rodica, care ne-a asezat frumos la mese, ne-a pregatit fiecaruia cele necesare pentru cate-o mica painisoara (cocut, mai precis): faina si aluat, ne-a invatat sa framantam compozitia si sa "impletim" cocutul. Am fost f. entuziasmati cu totii. Ni i-a luat apoi si i-a dus la cuptor, iar pana s-au copt, ne-a adus talgere cu placinta calda, cu branza si verdeata. Dar ce placinta!  Ni se topea in gura! Cocutii i-am primit si i-am luat acasa. Apoi, atat in interiorul muzeului, cat si afara, intr-o zi, parca de "cuptor", "dacul" nostru (noi asa l-am numit), ne-a tinut cate-o frumoasa "lectie de istorie" despre tot ce-am vazut. Cu asa oameni si datine, a fost o zi de pomina! Cu siguranta, o vom mai repeta! 

Claudia Sandea si Adina Bondor, dirigintele claselor a V-a A si a VII, Colegiul National Pedagogic, "Gheorghe Lazar", Cluj-Napoca”.

Fiindcă articolul nu a fost inițial publicat, profesoara Claudia Sandea a revenit cu un mail răutăcios, adresat redacției Monitorul de Cluj.

„V-am rugat doar să-mi răspundeți dacă veți publica sau nu articolul… Nicio problemă dacă nu, dar să știu, să-l trimit atunci altor ziare!”, a scris Claudia Sandea.

Aceeleași informații despre excursia organizată de Claudia Sandea la "Poarta de Su’ Feleac" au apărut și în urmă cu doi ani într-o publicație locală, în același limbaj de lemn. Puteți citi "articolul" în galeria foto.