Actualitate

Nutriționist clujean: părinții sunt vinovați pentru obezitatea copiilor

Obezitatea la copii a devenit o problemă gravă a zilelor noastre. Prea mult stat în fața ecranului, prea puțină mișcare în aer liber, părinți prea ocupați să fie atenți la alimentația celor mici sunt principalii factori pentru care copiii au ajuns să aibă prea multe kilograme în plus.

Mediul în care trăiesc și cresc copiii noștri, dar și gradul de informare pe care îl au părinții duc de cele mai multe ori la probleme de sănătate din cauza prea multor kilograme în plus.

Statistici îngrijorătoare

Cele mai recente statistici arată că unul din patru copii români suferă de obezitate, iar specialiștii sunt îngrijorați. Frecvența problemelor cu greutatea în rândul copiilor a crescut în ultimele două-trei decenii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii cu vârsta de 11 ani este supraponderal sau obez. Datele pentru România indică o prevalenţă a supraponderalităţii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% şi a obezităţii de 11,6%.


Părinții și mediul, principalele probleme

Majoritatea persoanelor crescute în familii tradiționale, care au ajuns la rândul lor părinți, au menținut anumite aspecte tradiționale, asta incluzând și mâncarea. Astfel, copii mănâncă bine, mănâncă gras, însă, din păcate, fac mult mai puțină mișcare. La asta se adaugă și varietatea de dulciuri care se găsește în magazine și mâncarea de tip fast-food.

„Problema nu este cu omul în sine, ci cu mediul și educația. Mediul nostru nu este foarte ok, nu există suficientă educație, suficientă informare, iar părinții, chiar dacă sunt intelectuali și au o idee despre o viață echilibrată, nu sunt atenți. Îi ia valul, se concentrează pe muncă și nu sunt prea atenți la acest aspectul de-ai hrăni cum trebuie. Ei se gândesc cum era când erau ei mici și nu își dau seama de felul în care a evoluat această diversitate alimentare care nu ne ajută foarte mult.  În principal nu copiii sunt problema, ci părinții și timpul pe care îl alocă pentru cei mici. De foarte multe ori și părinții au probleme de greutate. De foarte multe ori sunt părinți normoponderali care au copii grăsuți fiindcă lucrează mult, îi lasă cu bunicii care îi răsfață, deși nu mai este stilul de viață ca pe vremuri. Înainte copiii ieșeau afară, se jucau, mâncau o prăjitură, nu era atât de multă mâncare procesată, nu era KFC. Mâncau ce le dădea bunica, dar apoi ieșeau afară, alergau, consumau energie. Acum mănâncă o prăjitură și apoi stau pe telefon”, explică nustriționistul Sigina Pop.


Astfel, copiii stau ore întregi în fața unui ecran, ajungând dependenți de el, iar jocurile copilăriei, alergatul și cățăratul în copaci rămân doar în poveștile părinților, care își amintesc de tinerețe. Realitate este una cruntă, dar evidentă: mâncăm mai mult, mai prost și ne mișcăm mai puțin.

Sportul și mâncarea sănătoasă sunt obligatorii

Deoarece copiii imită ceea ce fac părinții lor, aceștia nu pot să iubească sportul sau să aleagă o mâncare sănătoasă în locul uneia de tip fast-food dacă nu văd acest exemplu la părinții lor. Specialiștii spun că niște reguli simple pot controla creșterea în greutate.


„Copiii imită ce văd în familie. Dar dacă părintele nu poate să îi asigure un foarte bun exemplu pe partea de sport, măcar să petreacă weekendurile în natură, să iasă cu bicicleta, să petreacă timp cu cei mici în mișcare. În cazul în care mănâncă foarte tradițional, ar trebui să aibă o zi pentru mâncare sănătoasă sau să stabilească doar o zi pentru alimentele nesănătoase. O dată la o săptămână, la două, să meargă să mănânce mâncare tip fast-food. Să stabilească niște reguli pentru a minimaliza impactul mediului asupra copilului, asupra tendinței creșterii în greutate”, a sfătuit Sigina Pop.

Etichete: Sigina pop
abonare newsletter