Actualitate

TIȘE SE JOACĂ CU MILIOANELE. CJ Cluj închide rampa de gunoi de la Câmpia Turzii... a doua oară!

Consiliul Judeţean plăteşte peste 6 milioane de lei pentru închiderea rampei de gunoi de la Câmpia Turzii. Este a doua oară în 3 ani când Alin Tișe anunţă închiderea acestui depozit.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat miercuri, 31 octombrie, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare închiderii rampei de gunoi de la Câmpia Turzii.

Potrivit forului judeţean, societatea declarată câștigătoare este Secvision Business Solutions SRL, valoarea totală a contractului fiind de 6,1 milioane lei fără TVA. Termenul de execuție este de maxim 12 luni. Cu alte cuvinte, închiderea rampei de gunoi de la Câmpia Turzii se prelungeşte până în 2019.


Cum s-a ajuns la 2 contracte şi la 2 închideri ale aceleaşi rampe

Despre închiderea rampelor de gunoi din judeţul Cluj, Consiliul Judeţean vorbeşte încă din anul 2011 când, instituţia anunţa pentru prima dată începerea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Atunci, preşedintele instituţiei era Alin Tişe.

În iunie 2015, Consiliul Judeţean Cluj anunţa cu surle şi trâmbiţe că a atribuit contractul pentru închiderea gropii de gunoi de la Câmpia Turzii (împreună cu cele de la Pata Rât, Huedin, Turda, Gherla şi Dej). Acestea trebuiau închise un an mai târziu, în 2016. La acea vreme, câştigătoarea licitaţiei era Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh contra sumei de  8 milioane de lei fără TVA.


Nu numai că rampele din judeţul Cluj nu au fost închise, deşi au trecut 7 ani de când acolo trebuia pus lacătul, dar în cazul gropilor de gunoi de la Câmpia Turzii şi Dej a intervenit rezilierea contractului.

De ce a intervenit rezilierea? Pentru că, ulterior câștigării licitației, Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh a solicitat suplimentarea valorii lucrărilor cu 6,1 milioane lei. Consiliul Judeţean nu a fost de acord cu această suplimentare, contractul a fost reziliat, iar lucrările au fost scoase, din nou, la licitație.


Tişe şi dubla măsură

Dacă în cazul gropii de gunoi de la Câmpia Turzii Consiliul Judeţean nu a fost de acord cu suplimentarea contractului, alta a fost situaţia în cazul închiderii gropii de gunoi de la Pata Rât.

Aici, acelaşi Alin Tişe a fost de acord şi a semnat toate solicitările venite din partea firmei are  câştigat licitaţia de suplimentare a contractului.


În iunie 2015, firma Nord Conforest a câştigat licitaţia pentru închiderea gropilor de gunoi de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla contra sumei de 27,2 milione lei fără TVA şi avea la dispoziţie un an să închidă aceste rampe.

Ulterior, firma Nord Conforest a făcut solicitări repetate de suplimentare a contractului pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât, iar de data aceasta Consiliul Judeţean a cedat şi a suplimentat valoarea contractului, deşi spunea că acesta nu va fi suplimentat. Astfel că, în 2017, Alin Tişe trimite un comunicat presei în care spune că gropile de gunoi de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla vor fi închise contra sumei de 33,2 milioane de lei.


În 2018, Consiliul Judeţean şi Alin Tişe au suplimentat pentru a doua oară contractul pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât cu 4,7 milioane de euro, după ce în zonă a avut loc o alunecare de teren.

Pe lângă aceste sume, firma Nord Conforest a mai primit, în luna mai 2016, 800.000 de euro pentru presupuse cheltuieli cu stingerea incendiului de la groapa de gunoi de la Pata Rât, iar în decembrie 2016, 1,3 milioane de euro fără TVA pentru aşa zise “cheltuieli neeligibile suplimentare necesare închiderii şi ecologizării deşeurilor depozitate la Pata Rât”.

Dacă e să tragem linie, închiderea depozitului de deșeuri de la Pata Rât a ajuns să coste peste 8 milioane de euro.

Cine e în spatele Nord Conforest

Nord Conforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin și Emil Așchilean. Societatea are drept obiect al activității ”lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și avea în 2013, 105 angajați, cu o cifră de afaceri de peste 14,5 milioane de lei, dar profit negativ de peste două milioane de lei. Dorin Așchilean este acționar și la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Așchilean și fondatorul Băncii Transilvania Horia Ciorcilă și oamenii de afaceri Gicu Gânscă și Dorel Goia.

Nord Conforest a mai construit noua bază sportivă din Gheorgheni, contractul ridicându-se la 4,6 milioane de euro, firma a mai câştigat contractul pentru modernizarea şi extidnerea Parcului Industrial Tetarom I la o valoare de 9,3 milioane de euro sau pentru construirea Parcului Industrial Tetarom IV, unde Consiliul Judeţean a pierdut finanţarea europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter