Actualitate

SUTE de clujeni MOR anual din cauza unor INFECȚII LUATE ÎN SPITALE. De ce N-AM ÎNVĂȚAT NIMIC DIN TRAGEDIA COLECTIV?

La 3 ani de la tragedia din Colectiv, România nu a învățat să gestioneze situațiile limită. 13 persoane au murit, după incendiu, din cauza infecțiilor pe care le-au luat din spitale. În Cluj, anual, mor sute de persoane tot din cauza acestor infecții.

România anului 2018 se poate descrie ca un film SF, în care oamenii mor din cauza unor viruși pe care îi iau chiar din locurile unde ei caută vindecarea.

Cluj, pe locul trei în țară în ceea ce privește infecțiile din spitale

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România înregistrează în jur de 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este în jur de 5%. Cu toate că în alte state europene s-a reuşit implementarea unor programe de igienă lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în România, puţine unităţi medicale s-au aliniat acestor standarde până în prezent.


Aceste bacterii intraspitaliceşti pot fi luate de orice bolnav în interiorul unităţii medicale, iar existenţa lor are la baza lipsa igienei din spitale, neglijenţa aparţinătorilor sau vizitatorilor, dar şi a cadrelor medicale - medici, asistente, infirmirere - în special la nivelul secţiilor de chirurgie sau terapie intensivă. Această neglijenţă perpetuată zi de zi nu face altceva decât să conducă la înmulţirea germenilor în orice spital.

Județul Cluj se află pe locul al treilea la nivel național în statistica infecțiilor intraspitalicești, cu 1.768 de cazuri, în 2017 (21% infecții de plaga, 19% infecții respiratorii, 17 % infecții urinare, 13 % bacteriemii, 24 % infecții digestive – majoritatea infecții cu Clostridium difficile).


Oameni care au scăpat cu viață din flăcările din Colectiv, au murit de infecții în spitale

64 de victime au murit în total în urma dezastrului din clubul Colectiv din București, în data de 30 octombrie 2015. 27 au murit chiar în noaptea incendiului. 32 au murit după prima săptămână, iar dintre aceștia, 13 au pierdut lupta încercând să supraviețuiască unor infecții pe care le-au contactat din spitalele în care trebuiau să fie salvați de rănile provocate de flăcări.

Majoritatea pacienților le-a fost contaminat sângele cu mai multe tipuri de bacterii. Unii au fost transportați în străinătate, dar rudele victimelor susțin că au ajuns prea târziu, după prea multe amânări.


„Un pacient a fost contaminat cu o formă de acinetobacter rezistentă la orice antibiotic existent, inclusiv la Colistin. Așa ceva este, practic, din altă lume”, declara un medic de la Spitalul de Arși din București.

Când infecțiile îi ucid pe cei dragi

Într-o lume marcată de evoluţie în toate domeniile, România se luptă încă cu o situaţie dezastruoasă în spitale, aceea a infecţiilor nosocomiale. Din păcate, județul Cluj, un important centru medical, se află pe locul trei la nivel național, în ceea ce privește infecțiile intraspitalicești. Oameni cu probleme ajung la spitalele din Cluj-Napoca, scapă de boala cu care au ajuns și pleacă cu infecții, ajungând, de prea multe ori, să moară cu zile, din cauza neglijenței medicale, din cauza aparaturii prea vechi, din cauza lipsei de igienă.


Astfel, soțiile rămân fără soți, copiii rămân orfani, frații își pierd surorile, iar exemplele pot continua. O astfel de poveste are și Anamaria Bali, o femeie care de mai mult de un an de zile se luptă cu un sistem corupt, perfid, după ce soțul ei a murit într-un pat al Clinicii de Neurochirugie din Cluj.

În ianuarie 2017, Marcel Bali s-a plâns că se simte rău. Soția acestuia a sunat la 112, iar un echipaj al ambulanței l-a transportat la UPU, după care a fost mutat la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, fiind diagnosticat cu anevrism vascular cerebral.


Două zile mai târziu, a fost operat, iar în urma intervenției i-a fost montat un tub de dren extern la nivelul capului.

„În urma operației, soțul meu meu era conștient, orientat spațio-temporal și se putea discuta cu el”, povestește Anamaria Bali.

Deși părea că totul merge înspre bine, o săptămână mai târziu, a fost depistată o infecție nosocomială. Cauza? Tubul de dren care i-a fost montat la nivelul capului. Bacteria pe care a contactat-o se numește Acinetobacter Baumannii. Bărbatul făcuse febră care, în ciuda tratamentelor aplicate, a febra s-a accentuat.

„Soțul meu era și în acele momente conștient și răspundea prin gesturi solicitărilor mele de a mă strânge de mână sau alte lucruri asemănătoare”, explică femeia.

Medicii au decis să îl intubeze pe Marcel. După asta, au urmat 9 intervenții chirurgicale pentru repoziționarea tubului de dren care fie ieșea accidendal din locul în care era montat, fie se bloca din cauza infecției nosocomiale.

„Starea de sănătate a soțului meu s-a agravat cu fiecare zi care trecea. Astfel, în data de 27 martie, acesta a intrat într-un prim stop cardio-respirator, a fost resuscitat, dar a intrat în comă”, își amintește Anamaria.

De aici încolo, nu a mai fost nicio speranță. Marcel Bali a decedat în data de 3 aprilie 2017 la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Concluziile expertului medico-legal au fost cât se poate de clare. Moartea a venit din cauza infecției contactată în spital.

„Moartea numitului Bali Marcel a fost neviolentă. Ea s-a datorat insuficienţei multiple de organ de origine centrală în contextul unui anevrism de arteră vertebrală stângă rupt, operat, complicat în evoluţie cu  hemoragie subarahnoidienă şi dezvoltarea unei presiuni intracraniale crescute, cu diminuarea presiunii de perfuzie cerebrală asociată cu edem, inflamaţie periventriculară şi ischemie cerebrală tardivă, la un pacient care în evoluţie a asociat bronhopneumonie acută prin decubit prelungit în condiţii de terapie intensivă. Considerăm ca intervenţia neurochirurgicală pentru cliparea anevrismului sacciform de arteră vertebrală stângă a fost corect practicată. Îngrijirea postoperatorie însă, a fost grevată de apariţia unei infecţii nosocomiale cu Acinetobacter Baumannii plurirezistentă la antibiotice, în contextul unor intervenţii repetate pentru poziţionări şi repoziţionări ale cateterului pentru drenaj ventricular extern”, scrie în raportul medico-legal.

Marcel Bali a fost, după cum are spune specialiștii, unul dintre cele 1.768 de cazuri de infecții raportate în anul 2017. Pentru specialiști a fost un caz, însă pentru Anamaria și fiul ei a fost soț iubitor și părinte, pe care l-au pierdut din cauza situației dezastroase a spitalelor din România.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter