monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Studium Green, promotorul proiectelor rezidențiale verzi ale Clujului (P)

Studium Green – țineți minte acest nume, pentru că veți auzi despre el! De ce este important el pentru Cluj și nu numai? Pentru că este dezvoltatorul imobiliar care a propus comunității clujene o premieră în domeniu, locuința verde.

În 2012, compania finaliza primul proiect rezidențial verde din Transilvania. Astăzi, Studium Green  este primul dezvoltator care a implementat conceptul de clădire verde din Transilvania şi membru al Romania Green Building Council (organismul care certifică îndeplinirea exigențelor de clădire verde) din 2010. A obţinut aceste titulaturi prin riguroasa respectare a standardelor Green Homes în majoritatea ansamblurilor rezidenţiale construite, clădiri performante, în care eficienţa energetică se află pe primul loc.

 Ce este clădirea verde?


 În linii mari, o clădire verde este definită prin calitatea materialelor de construcție folosite. Însă nu este doar atât. Clădirea verde însemnă, potrivit standardelor actuale, efortul de reîntoarcere la natură, la principiile naturale, chiar atunci când vorbim despre o activitate specific umană, construcția.
Astfel, acoperișurile verzi sunt cele cu vegetație, în special diferite soiuri de plante, mici tufe și chiar arbori. Ele păstrează aerul mai răcoros și susțin biodiversitatea.
Ferestrele trebuie să asigure o înaltă izolare termică, care reduce substanțial consumul de energie al locuinței. Se recomandă ca acestea să fie naturale, cum este lemnul stratificat și sticla.
Apoi, folosirea vopselurilor lavabile bio elimină emisiile necontrolate de substanțe dăunătoare sănătății.

 Proiectele verzi ale Clujului


 Locuința verde este un concept al ultimelor decenii. S-a scris și se vorbește mult – la modul teoretic – despre aceasta, însă realizarea în practică a clădirilor care să îndeplinească aceste exigențe este mult mai problematică. La acest tip de proiecte, la Cluj, s-a încumetat un întreprinzător cu studii agronomice, omul de afaceri Dorin Bob, cel care deține compania Studium Green.
Venind dinspre industria alimentară, unde are afaceri care includ și brandul cunoscut de mult timp clujenilor, Arovit, Dorin Bob se poate mândri astăzi cu un portofoliu semnificativ raportat la întreaga piață imobiliară locală.
Intrat în această industrie în urmă cu un deceniu și jumătate, portofoliul Studium Green include complexul de clădiri cunoscute sub indicativul CH de pe strada Teodor Mihali și Între Lacuri, apoi blocul Avangard situat, la fel, în cartierul Între lacuri, proiectul imobiliar Vision de pe strada Răsăritului, precum și ultimul proiect, finalizat în cursul anului 2017, probabil unul dintre cele mai spectaculoase realizări din piața clujeană, complexul rezidențial Venus, situat pe strada cu același nume. Aceasta doar în ceea ce privește proiectele finalizate și valorificate, compania având alte câteva proiecte, chiar mai spectaculoase, în dezvoltare. Dar, despre acestea, cu altă ocazie.

 Terasa verde de pe bloc, locul tău de relaxare


Prea puțină lume știe că, undeva în Cluj, pe terasa unui bloc de locuințe există un veritabil parc verde, cu alei și băncuțe, iarbă și copăcei, cu căsuțe pentru păsărele și cu o perspectivă superbă asupra orașului. O plasă special concepută de specialiștii în peisagistică ai Studium Green este aplicată pe peretele blocului, astfel încât să permită dezvoltarea mai multe tipuri de plante cățărătoare.
Este vorba despre o terasă înierbată care există în realitate, nu pe o planșetă de proiectare, și este parte componentă a complexului rezidențial Venus. Acesta este dotat cu un parking subteran cu două niveluri, cu un parking la suprafață și la parterul blocului și, de asemenea, cu un loc de joacă pentru copii. Construcția se remarcă prin materialele naturale de bună calitate folosite în construcție, care respectă exigențele cerute de statutul de clădire verde al complexului.
Terasa înierbată, ne asigură proprietarii acestor apartamente, reprezintă locul ideal pentru relaxare după o zi de muncă, loc de socializare sau de consolidare a sentimentului comunitar dintr-un ansamblu rezidențial.

 Avantajele ecologice ale teraselor verzi


1. Protejează și sporește flora și fauna locală;
2. Îmbunătățește managementul apei pluviale prin reducerea utilizării rețelei de canalizare;
3. Îmbunătățește microclimatul local, reducând valorile extreme de temperatură;
4. Asigură un aer mai curat, prin absobția factorilor poluanți;
5. Utilizează energie solară pentru a perpetua viața prin fotosinteză;
6. Creează efectul unei grădini reale;
7. Substratul reduce drastic propagarea radiațiilor electromagnetice;
8. Este o amenajare practicată în antichitate, în văile râurilor Tigru și Eufrat.

Avantaje economice ale teraselor verzi


 1. Crește valoarea imobilului prin dublarea suprafeței verzi amenajate;
2. Reduce costurile de încălzire/răcire;
3. Mărește factorul de izolare fonică;
4. Prezintă rezistență sporită la foc;
5. Acoperișul verde mărește durabilitatea hidroizolației, fiind protejată de expunerea la radiații    ultraviolete;
6. Durata de exploatare a acorișurilor verzi este dublă în comparație cu acoprișul clasic;
7. Întreținerea și mentenanța spațiului verde este minimală în raport cu obținerea unei eficiențe maxime;
8. Are un aspect categoric mai frumos din perspectivă peisageră față de acoperișurile clasice