Actualitate

După ce a îndatorat judeţul cu 50 mil. €, Tişe face drumurile judeţene pe fonduri europene

În 2016, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, semna cu CEC Bank contractul pentru obținerea, de către judeţul Cluj, a unui credit bancar în valoare de 225.000.000 lei (aproximativ 50 milioane de euro), necesar în vederea reabilitării şi modernizării drumurilor judeţene.

Imediat după ce s-a instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe spunea că va face din drumurile judeţene o prioritate a mandatului şi că cei mai mulţi bani vor merge în reabilitarea şi modernizarea acestora. Mai mult, acelaşi Tişe a îndatorat judeţul cu 50 de milioane de euro după ce a luat un credit pentru a pune la punct reţeaua de drumuri judeţene.

Creditul a fost contractat pentru o perioadă de 12 ani, banii fiind folosiţi, potrivit Consiliului Judeţean, pentru reabilitarea a 500 kilometri de drumuri judeţene.


Tişe explica în 2016, referitor la investiţii, că, în ultima perioadă, pentru CJ Cluj a constituit o prioritate Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" şi dezvoltarea parcurilor industriale, drumurile fiind trecute în plan secund. Acesta preciza că în Cluj există o reţea de circa 1.200 de kilometri de drumuri judeţene.

Acum, forul judeţean s-a răzgândit şi nu va mai folosi banii din credit pentru drumurile judeţene. Instituţia nu a precizat, însă, pe ce proiecte vor cheltui aceşti bani.


“În contractul de credit de investiții încheiat între CEC Bank, în calitate de finanțator și Consiliul Județean Cluj este prevăzută ca dată limită pentru efectuarea de trageri din credit data de 3 ianuarie 2020. Majoritatea obiectivelor de investiții propuse a fi finanțate din credit (drumurile județene) vor fi finanțate din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectele fiind în etapa de contractare, în urma efectuării unei analize a modului de utilizare a creditului se impune prelungirea perioadei de trageri până la data de 31 decembrie 2020, în vederea finanțării unor obiective de investiții de interes public județean” se arată într-un proiect de hotărâre votat miercuri de consilierii judeţeni.

Ideea accesării unui credit pentru reabilitarea drumurilor judeţene nu este nouă, fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan arătându-şi disponibilitatea accesării unui credit în valoare de 120 de milioane de euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor din judeţul Cluj. În 2005, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a accesat un credit în valoare de 55,5 milioane de lei pentru reparația drumurilor județene. Creditul a fost luat pentru o perioadă de 10 ani.


Clujul are de doi ani un master plan de dezvoltare a drumurilor judeţene de care s-a cam ales praful. Toate comunicatele Consiliului Judeţean privind modernizarea drumurilor judeţene par a fi făcute de ochii lumii.

Deşi se laudă zilnic cu câte un tronson de drum judeţean care intră ba în reparaţie, ba în modernizare, realitatea de la faţa locului îl contrazice pe Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter