Actualitate

Polițiștii clujeni învață tehnici noi de la specialiști italieni. Instructor italian: „Scopul nu este să ucidem oameni, ci să îi salvăm”

Polițiștii clujeni au fost antrenați în această săptămână de specialiști veniți tocmai din Italia pentru a-i învăța tactici necesare pentru descinderile pe timp de noapte.

O mână de polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale au stat ore întregi la poligonul de tragere de pe Calea Baciului pentru a învăța noi tehnici și tactici de la niște experți italieni.

Marți, dis de dimineață, polițiștii clujeni, îmbrăcați în uniformele speciale, cu cagulele trase pe cap, așteptau ordinele unui italian care le explica încet, atât în italiană, cât și în engleză, cum ar trebui să acționeze.


„Nu vă grăbiți! Nu este vorba de viteză, este vorba despre a acționa corect”, repetă încontinuu instructorul.

Doi câte doi, polițiștii avansează, trag cu arma, se retrag într-un loc sigur.


„După ce v-ați ascuns, stingeți luminile, ca să nu fiți văzuți”, le explică în continuare italianul.

Italienii, mulțumiți de pregătirea clujenilor

Aceste cursuri fac parte dintr-un program de pregătire continuă, pentru a îmbunătăți profesionalismul polițiștilor clujeni. Proiectul este doar la început, însă, reprezentanții IPJ Cluj sunt siguri că aceste exerciții vor defeni, în timp, reflexe.


„În primul rând sunt prevăzute mai multe tipuri de situații tactice, situații care de regulă sunt întâlnite în teren și pentru care sunt necesare aceste tehnici. O sa exereseze suficient de mult aceste lucruri. Din pacate nu se formeaza acel reflex de care ar fi nevoie pentru a-și desfășura activitatea. ar cu scest exercitiu poate ajungem și acolo. După cum vă spuneam, este un proiect la început, rămâne să stabilim mai multe detalii și vom vedea apoi cum va evolua în continuare”, a explicat Mircea Rus, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Cu toate că există specialiști în ceea ce privește aceste tactici și în România, italienii sunt cei mai buni.


Exercițiile au constat în învățarea de tehnici care îi ajută pe polițiști în timpul nopții, iar italienii s-au arătat mulțumiți de nivelul lor de pregătire.

„Astăzi suntem cu unitatea specială și exersăm tehnici specializate în lipsa luminii, pentru că în 60% dintre situațiile reale este întuneric. Este foarte important ca polițiștii să cunoască aceste tehnici pentru a nu fi nevoiți să folosească armele. Că exact ca și un chirurg, scopul lor este de a menține persoana în viață. Rolul nostru nu este acela de a ucide oameni, ci de a-i salva”, a explicat Marco Buschini, instructorul.


Polițiștii clujeni s-au perfecționat

Polițiștii implicați în antrenament au mărturisit că într-adevăr nu exersaseră suficient de mult tragerile pe timp de noapte, iar tehnicile nou învățate vor fi puse în aplicare.

„Azi s-a intrat și pe partea de tehnici de intervenție, respectiv pe timp de zi și de noapte. Ce este inedit, probabil tragerile pe timp de noapte, pe care nu le-am exersat atât de mult, alături de bagajul nostru tactic și tehnic pe care l-am acumulat până acum, am învățat câteva tactici noi pe care le vom folosi de acum înainte. Sunt foarte mulțumit de nivelul la care sunt băieții, la fel și instructorii din Italia ne-au apreciat. Având în vedere condițiile în care ne pregătim, eu zic că suntem la un nivel bun și suntem în stare să executăm absolut orice misiune, indiferent de gradul de risc la care suntem expuși. Un exercițiu în plus nu încurcă pe nimeni. Dar este nevoie și de spiritul nostru de sacrificiu, de implicare organelor din jurul nostru care să ne pună la dispoziție cartușe și alte cele. Sunt dese situațiile în care este nevoie să folosim aceste tactici, mai ales că majoritatea descinderilor se întâmplă la ora 6 dimineața, când e între zi și noapte sau chiar noapte pe timp de iarnă”, a expliat șeful Serviciului de Acțiuni Speciale Cluj.

Etichete: politie
Ultimele Stiri
abonare newsletter