Actualitate

Maratonul Istoriei la Cluj. 16 ore de dezbateri şi activităţi dedicate Marii Uniri

Un maraton al istoriei este organizat astăzi la Cluj, timp de 16 ore, de dimineaţă şi până la miezul nopţii, timp în care vor avea loc activităţi şi dezbateri dedicate generaţiei care a realizat Marea Unire din 1918.

Evenimentul, care este organizat de Institutul de Istorie "George Bariţiu" şi Centrul de Studii Transilvane din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române, face parte din cadrul Zilelor Academice Clujene şi este dedicat Centenarului Marii Uniri.

"Timp de şaisprezece ore (de la 8,00 la 24,00), vor fi desfăşurate activităţi menite să onoreze înfăptuirile generaţiei care a realizat Marea Unire din 1918: vizionarea unor materiale cu subiecte specifice, susţinere de prezentări ştiinţifice, discuţii, scenete dedicate acestui moment. Manifestarea este împărţită în intervale de câte o oră; în fiecare asemenea interval, diferite grupe de elevi de la licee prestigioase din Cluj, de studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai sau de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie 'Septimiu Mureşan' se vor implica în aceste activităţi, care vor fi moderate de cercetători ştiinţifici de la institutele organizatoare", se arată într-un comunicat.

Evenimentul este inspirat de nevoia sensibilizării tinerilor faţă de cunoaşterea istoriei pentru a deveni cetăţeni conştienţi, demni şi responsabili, într-o Românie europeană. În acelaşi timp, dată fiind semnificaţia anului 2018, Maratonul Istoriei intenţionează să readucă în conştiinţa publică faptele şi realizările generaţiei Marii Uniri, ca model de patriotism şi de acţiune politică şi socială în interesul naţiunii.

"Această manifestare doreşte, de asemenea, să ofere celor interesaţi o ocazie de a-i reuni pe specialişti şi pe cei pasionaţi de ştiinţă şi cultură, într-o ambianţă menită să favorizeze transferul de cunoaştere dinspre mediul academic spre publicul larg", se mai arată în comunicat

Ultimele Stiri
abonare newsletter