monitorulcj.ro Menu

Actualitate

1.500 de copii săraci din Cluj vor primi Prima Carte pentru acasă

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste" dorește să formeze profesorii pentru a se adresa cât mai bine școlarilor și, de asemenea, ajută 1.500 de copii să se poată bucura de lectură.

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin lansarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe Fiecare copil merită o poveste". Programul debutează mâine, la Cluj-Napoca, cu un training pentru profesori din învățământul preșcolar - metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului – pentru toți cei 1300 de profesori de învățământ preșcolar din județ. De asemenea, în cadrul programului, 1500 de copii din mediul rural din județul Cluj vor primi Prima Carte pentru acasă, iar în grădinițele defavorizate vor fi amenajate centre de bibliotecă.

„La inițiativa OvidiuRo, până la finalul anului, toți profesorii din învățământul preuniversitar preșcolar din județul Cluj vor fi formați chiar de către colegii lor care au fost formați prin Asociație. În plus, mii de cărți ilustrate pentru copii, precum și o serie de materiale educaționale informative cu privire la importanța cititului vor ajunge în grădinițe și acasă, la copiii din medii rurale sau urbane defavorizate. Este un program amplu, cu impact pe termen lung, pe care îl susținem 100%. Avem nevoie ca toți copiii din județul nostru să fie pregătiți pentru școală, pentru ca șansele de reușită să fie cât mai mari, reducând astfel abandonul școlar timpuriu și crescând, în egală măsură, calitatea educației", declară Valentin Claudiu Cuibus, Inspectorul Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

La nivel național, până la finalul anului 2019, prin programul pilot Fiecare copil merită o poveste", OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare, formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și distribuirea a 260.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul Prima mea Carte".