Actualitate

Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, la deschiderea anului universitar: „Fără educaţie ne dezumanizăm

Datoria universităţilor este aceea de a-i învăţa pe tineri că locul lor este în România, însă toate străduinţele mediului academic vor rămâne fără rezultat dacă nu sunt întrunite condiţiile necesare realizării acestei datorii - dacă şcoala merge înapoi şi dacă cercetarea nu primeşte finanţarea de care are nevoie, a afirmat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi preşedinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Amintind în mesajul său rostit, luni, la deschiderea anului universitar, de cuvintele marelui istoric Vasile Pârvan, care a ţinut, în urmă cu 99 de ani, la inaugurarea universităţii româneşti din Cluj, un discurs intitulat ”Datoria vieţii noastre”, Ioan-Aurel Pop a spus că şi în continuare instruirea, cercetarea şi educaţia sunt scopurile principalele ale profesorilor.
„Suntem datori să convingem societatea că fără educaţie ne dezumanizăm şi coborâm în regnul animal sau mai rău, în regnul vegetal. Ne doare când vedem părinţii îndemnândându-şi copiii să plece la studii departe de ţară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-şi elevii de liceu să-şi ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităţilor străine ademenindu-ne cei mai buni elevi şi studenţi. Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc şi nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră este aceea de a face şcoală bună în România şi de a-i învăţa pe tineri că "locul românilor este în România”, conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Rectorul UBB, universitate care este, cu cei peste 40.000 de studenţi, cea mai mare din ţară, a amintit şi de condiţiile necesare pentru ca mediul universitar să poată avea succes în încercarea lor de a-i convinge pe tineri să studieze în ţara lor.
„Evident, această datorie nu se poate pune în practică fără crearea condiţiilor necesare bunei instruiri a acestor tineri în România. În van ne vom strădui dacă şcoala merge înapoi, dacă cercetarea va primi ca şi până acum doar fracţiuni infime din buget şi dacă unele universităţi vor continua să acorde diplome fără acoperire. Nu putem pleda pentru calitate şi pentru rămânere în ţară dacă nu ştim să ne purtăm cum trebuie”, a afirmat Ioan-Aurel Pop.


La ceremonia de deschidere a UBB a fost invitat şi actorul Dorel Vişan, care a făcut apel la o metaforă, vorbind despre un „Joc al Vieţii” din ce în ce mai complicat, pe care oamenii trebuie să îl înveţe, deoarece de felul în care ştiu să îl joace depinde viaţa lor. Comparând acest „Joc al Vieţii” cu şahul, el a întrebat, retoric, publicul dacă n-ar trebui ca prima noastră sarcină să fie învăţarea numelui pieselor şi cum se mişcă pe tablă, să avem o idee de gambit şi de tot ce putem face ca să dăm şah.

La deschiderea anului universitar la UBB au mai fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Academiei Române, filiala Cluj, Emil Burzo, fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter