monitorulcj.ro Menu

Actualitate

De ce spun dentiștii ca Parodontoza nu se tratează? (P)

De câte ori pacienții nu au auzit că lucrările ceramice și implantele pe care doar ce le-au plătit acum 1-2 ani cad cu totul din cauza unui diagnostic deja faimos-Parodontoza ? Și dacă ar fi să căutam un vinovat acesta este întotdeauna pacientul…sau genetica ?

Adevarul din afirmația » Parodontoza nu se poate trata » este spus doar pe jumătate, în sensul că într-adevar microbii din cavitatea bucală nu vor putea fi niciodată  eliminați în totalitate și nici nu este indicat acest lucru. Chiar dacă există mii de produse de igienă orală despre care considerăm că sunt de o calitate foarte bună, nu trebuie să uităm că gura este o poartă de intrare care are rolul de a opri la nivelul ei microbii din alimente. Cum se realizează acest rol ? Exact prin persistența unei încărcături microbiene saprofite în interiorul cavității bucale.

Chiar dacă din cavitatea bucală nu vom reuși niciodată să eliminăm microbii asta nu înseamnă că « Parodontoza nu se tratează ». Cu mijloacele de care dispunem în momentul de față, putem acționa asupra zonei sterile a pârghiei reprezentate de osul în care se află dinții și actualele sau viitoarele implanturi . Bineînteles că și gingia este importantă din punct de vedere estetic dar adevarata rezistență este dată de osul care este capabil să susțină dinții și implanturile.

Calitatea acestui os reprezintă cheia succesului atât pentru menținerea implantelor dentare cât și pentru menținerea dinților cu lucrări ceramice. Dacă pacienții sau medicii lor curanți ar reuși să mentină o igienă perfectă în zona din imediata vecinătate a oaselor maxilare, în zona de implantare a dinților, implanturile sau lucrările dentare existente, atunci mitul despre acest inamic al stomatologiei, numit Parodontoză, ar dispărea cu desăvarșire. De exemplu, se stie clar că pe spirele implantului dentar sau la joncțiunea lucrărilor dentare cu dinții, cantonează un adevarat depozit de bacterii practic imposibil de eliminat pe o perioada lungă de timp, în așa fel încât parodontoza să nu evolueze.

Bineînțeles că toate tehnicile clasice de igienizare trebuiesc folosite cu rigurozitate dar cu toții am văzut cum implanturile dentare și lucrările ceramice se pot pierde deși pacientul a respectat toate aceste reguli și a cumpărat cele mai scumpe produse de igiena dentară. Explicația este simplă: nici unul dintre produsele folosite în mod uzual nu reușește să ajungă în mod constant și corect sub gingie în zona unde se află într-adevar focarul de infecție, iar dacă cumva se ajunge întâmplător, este ineficient din punct de vedere al perioadei de expunere. Pentru a obține efectul scontat de exemplu în cazul unui pacient implantat, al cărui os din jurul implanturilor începe să se piardă iar spirele implantului ies la iveală, ar trebui ca acesta să facă cure de igienă profesională ( laser terapie, detartraj subgingivale etc), SĂPTAMANAL, pentru ca bacteriile din cavitatea orală să nu repopuleze imediat zona deja chiuretată.

De asemenea, tehnicile clasice de tratare a bolii parodonatele aflate într-o fază avansată se referă la abordarea chirurgicală, în urma căreia se știe clar că generează o resorbție accelerată a osului și a gingiei, chiar din prima fază a vindecării plăgii, iar adiția de os nu poate funcționa deoarece nu există suficient aport sangvin, deci nu se poate spera nicicând la o creștere pe verticală a osului.

O altă măsură recomandată este administrarea de suplimente alimentare și medicamente care cresc calitatea colagenului din oase. Privitor la această alternativă trebuie precizat că sistemul osos maxilar este greu penetrabil și astfel substanțele ingerate cu efect foarte bun la nivelul altor oase nu dau rezultate nici măcar mediocre la nivelul osului maxilar.

Astfel, confruntându-ne cu această problemă cronică din cadrul stomatologiei modern în urma acestei nevoi acute a oricărui medic de a putea promite o menținere a implanturilor dentare și lucrărilor ceramice pe termen lung, servicii care cu ușurintă pot fi oferite în marea majoritate a clinicilor dentare , în anul 2011 echipa condusă de Dr Bogdan Vlădilă a demarat un proiect amplu de cercetare care a dus la apariția unui dispozitiv medical total neinvaziv (clasa 2A) cu rezultate remarcabile în îmbunătățirea calității osului maxilar atât în jurul implantelor dentare cât și a dinților. Utilizarea este extrem de ușoară, se face acasă, în microclimatul pacientului, lucru (esențial de altfel, deoarece regenerarea osoasă pe care acest dispozitiv o realizează, necesită utilizarea lui timp de 100 ore, 2 ore zilnic, timp de 50 de zile. Această capacitate, de a densifica și regenera oasele maxilare, în societatea modernă, este imposibil de realizat prin prezentarea la cabinet, unde pacientul se supune unor intervenții repetitive care constau în injecții sau traumatisme cu rol regenerativ.

Dispozitivul Electronic Stem Generator se utilizează în timp ce pacientul se uită la TV, citește sau realizează alte activități casnice. Deși recomandarea medicului dentist curant este necesară, pacientul, căruia deja i s-au inserat implanturi sau i s-au realizat lucrări protetice, trebuie să conștientizeze că menținerea acestora în gură, pe termen lung, depind și de el în egală măsură. De aceea este consiliat să ceară periodic medicului dentist o terapie de ranforsare a osului maxilar cu Electronic Stem Generator. Efectul curelor constă într-o îmbunătățire a calității osului și crearea unei “armate de celule sănătoase” gata de intervenție rapidă în momentul în care un atac microbian exagerat sau un traumatism ocluzal apare la nivelul osului.

În concluzie, vestitul inamic numit Parodontoză nu mai poate fi învinuit de medicul dentist niciunui pacient care revine nemulțumit deoarece noua sa lucrare se mișcă sau pentru ca gingia s-a retras și sângerează.

Un sistem național de închiriere a tehnologiei Electronic Stem Generator în scopul menținerii implantelor dentare și al lucrărilor ceramice poate fi contactat pe: www.stemgenerator.ro

Contact: Strada Ioan Lupaș, nr 26-28, Sibiu,

Telefon: +40(740)143 092, +40(723)162 917 sau +40(744)402 236

Mail:cosminbata@yahoo.com

Site:www.stemgenerator.ro