Actualitate

Cum arată situația pregătirilor pentru noul an școlar în Cluj?

Cea mai mare problemă a școlilor din țară și din județ este că acestea nu au utilitățile necesare.

În foarte multe școli din întreaga țară, cea mai mare problemă este lipsa apei potabile, motiv pentru care copiii și cadrele didactice sunt nevoite să meargă la toaletă în curte. La fel se întâmplă și în Cluj.

82 de unități de învățământ din Cluj nu au autorizație sanitară.


27% dintre instituțiile fără autorizație sanitară se află în mediul rural.

„Școlile stau mai bine decât stăteau anul trecut, dar mai puțin bine decât ne-am dori noi. Fiindcă noi ne-am dori ca toate să fie autorizate și totul să fie în regulă, lucru care este destul de dificil. În momentul acesta în Cluj, 87% dintre școli au autorizație de la Direcția de Sănătate publică și 13% sunt obiective. Fiindcă autorizațiile se dau pe corpuri de clădiri, nu pe instituție. Într-o școală este un corp de clădire pentru învățământ, este o cantină, este un internat, fiecare dintre acestea sunt considerate un obiectiv. În municipii și orașe sunt trei obiective care nu sunt de învățământ, care nu au autorizație. În rest, totul are autorizație de funcționare, deci procentul este aproape 100%”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean.


Există însă probleme și în ceea ce privește autorizațiile de securitate la incendiu. Dintre cele 630 de unități școlare, doar 58 de obiective școlare au o astfel de autorizație.

 

abonare newsletter